Instalatér radí: Vodní kámen nemá šanci, stačí jen pár kapek kyseliny citronové

Až se budete chystat vyčistit svou toaletu, nemusíte k tomu používat chemické prostředky. Kyselina citronová si poradí i se zašlou špínou.

Pokud vás trápí vodní kámen, vyzkoušejte tyto jednoduché triky a zbavte se ho jednoduše, rychle a především účinně. i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Většina lidí se nerada chystá na úklid toalety, protože pro mnoho z nich je to nepříjemná záležitost. Pokud by ale svou toaletní mísu čistili pravidelně, nemuseli by se úklidu této části domova obávat. V případě, že už nechcete používat chemické prostředky, nebo máte raději ty přírodní, vyzkoušejte kyselinu citronovou, který také skvěle funguje. „Já s ní mám skvělé zkušenosti, dokáže vyčistit i hodně zanesené WC,“ radí instalatér Pavel B. z Ústí nad Labem.

Chemické prostředky nejsou dobré pro lidské zdraví

Jestliže jste někdy používali chemické spreje při úklidu prachu, čištění toalety nebo na jiná špinavá místa, možná jste si všimli toho, že se vám prostředky dostanou i na kůži nebo je můžete vdechnout, jak varuje i web Express. Složení podobných přípravků však není pro lidské zdraví vůbec dobré a pokud se jim nechcete vystavovat pravidelně, vyzkoušejte místo toho přírodní produkty.

Citronová kůra v záchodové míse: Eliminuje pachy a provoní toaletu

Pokud se chystáte vyčistit toaletu, můžete k tomu použít i kyselinu citronovou. Ta je skvělým pomocníkem při úklidu mnoha věcí. iZdroj fotografie: Depositphotos
Pokud se chystáte vyčistit toaletu, můžete k tomu použít i kyselinu citronovou. Ta je skvělým pomocníkem při úklidu mnoha věcí.

Jejich velikou výhodou je to, že nejsou pro vás ani pro vaše domácí mazlíčky škodlivé, neměli byste na ně mít kožní nebo jiné reakce, a navíc jsou velice jednoduše dostupné. Poslední výhodou je také to, že mnohdy působí na špínu lépe než ty chemické a jsou mnohem levnější.

Kyselina citronová a úklid toalety

Pokud doma máte tuhle kyselinu a chystáte se na úklid toalety, zkuste to tentokrát trochu jinak. Nečistěte ihned toaletní mísu, ale podívejte se nejdříve do nádržky na vodu. Tato část toalety je velmi důležitá pro správnou funkci záchodové mísy a zajišťuje plynulé splachování. I ve vodní nádržce ovšem může vznikat rez, vodní kámen a jiné nečistoty, které je potřeba čas od času vyčistit. Rozpusťte jeden sáček kyseliny v litru vody a vlijte vše do nádržky. Nechce působit přes noc a nesplachujte.

Brilantní důvod, proč na čistění toalety používat klasický přípravek na mytí nádobí

Pokud se potýkáte s opravdu silně znečištěnou toaletou, nemusíte hned sázet na chemii – místo toho si vezměte k ruce jakoukoli colu. iZdroj fotografie: Pixabay
Pokud se potýkáte s opravdu silně znečištěnou toaletou, nemusíte hned sázet na chemii – místo toho si vezměte k ruce kyselinu citronovou.

Ráno jednou spláchněte a ještě hodinu počkejte. Pak už jen všechny usazeniny jednoduše vydrhněte záchodovou štětkou. Díky unikátním vlastnostem kyseliny citronové pustí i ty opravdu odolné. A podobně ji lze podle webu AskTeamClean použít i při čištění nejrůznějších armatur. Však uvidíte sami. A pozor si dejte i na správné použití WC bloku, jak už Chalupáři-Zahrádkáři varovali.

Jaké jsou vaše osvědčené triky pro čištění WC?

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články