Zlomený klíč v zámku není problém: Za 2 minuty je venku, chce to jen tavné lepidlo

Zlomení klíče v zámku nemusí skončit voláním k zámečníkovi. S trochou lepidla a šikovnosti si s tímhle problémem poradíte i sami.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zlomení klíče v zámku není ničím příjemným a stává se mnohem častěji, než si nejspíš myslíte. Obvyklý viník? Horší kvalita materiálu. Na vině jsou často měkké kovy, jako je mosaz nebo nikl a jejich slitiny. Běžné opotřebení těchto klíčů spolu s hromaděním nečistot a rzí uvnitř zámku může časem způsobit nejen zaseknutí klíče, ale také jeho zlomení právě v nejnevhodnější okamžik.

Tavné lepidlo: Překvapivě účinné řešení

Tavné lepidlo, které je základem mnoha opravárenských souprav, se stává při tomto problému sice nepravděpodobným, ale o to účinnějším hrdinou, jak píše web FantasticServices. Stačí jen dodržovat přesný postup krok za krokem a uvidíte, že si se vším brzy poradíte.

1 tableta a vodní kámen z WC zmizí jednou provždy. Nepochopíte, proč jste na tento elementární trik nepřišli dřív

zalomený klíč iZdroj fotografie: Depositphotos
Na zalomený klíč skvěle funguje vteřinové lepidlo nebo silný magnet.
  • Budete potřebovat lepicí pistoli s tyčinkou tavného lepidla. Ujistěte se, že je zahřátá a připravená k dávkování.
  • Přiložte malou kuličku lepidla na část zlomeného klíče, kterou máte po ruce. Je důležité použít jen malé množství, abyste zámek nepřelepili.
  • Opatrně vložte slepenou část klíče zpět do zámku a snažte se ji spojit s jeho zlomeným protějškem, který je stále uvnitř zámku.
  • Podržte klíč na místě asi 10-20 sekund, aby lepidlo mírně ztuhlo.
  • Nakonec pevnou rukou opatrně vytáhněte celý klíč. Při správném postupu ulomená část přilne k lepené části a vyjde spolu s ní ven.

Dávejte ale pozor, aby se lepidlo nedostalo na vnitřní mechanismy zámku, protože to může způsobit další problémy, jak varuje web OvenDoorGlue. Tato metoda se také (ze stejného důvodu) nedoporučuje u automobilových zámků nebo hluboko zaseknutých úlomků klíče. Riskovali byste totiž poškození vložky zámku – a taková oprava by byla několikanásobně dražší než cena za přivolaného zámečníka, který by odstranil „jen“ zlomený klíč.

8 triků pro čistou domácnost ze staré školy, které jsme už zapomněli. Budete překvapeni, jak jsou účinné

Skvělá technika zámečníků: Zlomený klíč lze vyndat za 10 sekund díky lepidlu iZdroj fotografie: Depositphotos
Skvělá technika zámečníků: Zlomený klíč lze vyndat za 10 sekund díky lepidlu.

Kancelářské potřeby jako extrakční nástroje

Narovnejte kancelářskou sponku, vložte ji do zámku a zatlačte na ulomenou část klíče, abyste ji vysunuli druhou stranou ven. A pokud je část klíče viditelná, můžete ji uchopit a opatrně vytáhnout třeba s pomocí menších kleští (pinzetu ani nezkoušejte, obvykle nevyvinete takovou sílu). A mimochodem věděli jste, že klíče v zámku není dobré nechávat? Mohlo by to přitáhnout zlé síly, jak už Chalupáři-Zahrádkáři informovali.

Jak řešíte klíč zlomený v zámku vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články