Babičky trhaly listy břízy po kilech: Stačí je usušit, mají hned několik využití

Listy břízy nabízejí celou řadu využití, od osvěžujícího čaje až po léčebnou koupelovou kúru, která může vylepšit vaše zdraví

i Zdroj fotografie: Petr Kinšt / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Břízy s charakteristickou bílou kůrou a jemnými listy jsou více než jen malebným doplňkem naší krajiny – jsou zdrojem mnoha praktických a zdraví prospěšných užitků, jak píše web EatWeeds. Babičky měly skutečně pravdu, když sbíraly březové listí po kilech, aby je usušily a uskladnily.

Sběr a sušení březového listí

Než budete moci využít nesčetné výhody březových listů, musíte je správně nasbírat a připravit. Nejlepší doba pro sběr je koncem jara, kdy jsou listy mladé a zářivě zelené. Ale z mladých stromků je můžete klidně sbírat i teď – na jaře si pak jednoduše nasbíráte čerstvé.

  • Sbírání: Pro sběr listů si vyberte slunečný den a ujistěte se, že jsou bez škůdců a chorob.
  • Mytí: Listy jemně opláchněte, abyste je zbavili nečistot a zbytků.
  • Sušení: Listy rozložte na sušicí stojan nebo na plech vyložený pečicím papírem. Umístěte je do dobře větraného, suchého prostoru v interiéru s maximální teplotou 40 °C, abyste zabránili plesnivění.
  • Skladování: Jakmile listy uschnou a zachovají si zelenou barvu, odstraňte z nich všechny větvičky nebo nečistoty. Skladujte je ve vzduchotěsné nádobě chráněné před světlem a vlhkostí.

Ptačinec žabinec je drobná květinka výborná do salátů

Například bříza by vám mohla velmi nepříjemně zavařit
Pro sběr listů si vyberte slunečný den a ujistěte se, že jsou bez škůdců a chorob.
iZdroj fotografie: Pixabay

Zdravotní účinky březových listů

Březové listy nejsou podle blogu Adagio jen obyčejným listím, jsou zásobárnou živin a léčivých vlastností. Užitečných vlastností mají celou řadu – tady jsou vypsány jen opravdové základy.

  • Detoxikace a imunita: Březový čaj je známý tím, že podporuje lymfatický systém, který hraje klíčovou roli v detoxikaci a funkci imunitního systému.
  • Močopudné vlastnosti: Listy podporují zdravé močení, což může napomoci funkci ledvin a zdraví močových cest.
  • Zdraví trávicího traktu: Bříza pomáhá regulovat trávení, snižuje nadýmání a podporuje pravidelnou stolici.

Příprava březového čaje pro dobrou pohodu

Pokud nemáte s břízou příliš zkušeností, začněte pro začátek čajem. Jeho příprava je opravdu jednoduchá. Listy se spařují ve vroucí vodě asi 10 minut, poté se scedí. „Čaj z břízy si vychutnávejte horký nebo chlazený; účinně zmírňuje bolesti svalů a dodává energii,“ radí bylinkářka Jitka K. z Olomouce.

Tajný recept zahradníků na tinkturu z kozlíku lékařského pro spolehlivý růst a snadné skladování zelí

jak pěstovat břízu iZdroj fotografie: Pixabay
Pokud se naučíte správně sklízet a využívat listy břízy, můžete využít tradiční moudrost, která po staletí oslavuje přednosti tohoto stromu.

Odvar z březových listů může zmírnit kožní problémy. Použijte ho jako oplach na svědivou pokožku nebo ho přidejte do vody ve vaně pro zklidnění. A pokud si s ním opláchnete vlasy, dodáte jim lesk a podpoříte zdraví pokožky hlavy,“ dodává na závěr. A nasbírat si můžete i kostival – právě teď je jeho kořen nejúčinnější, jak jsme už na webu Chalupáři-Zahrádkáři informovali.

Jaké bylinky používáte nejraději vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články