Oxalis by neměl chybět v žádném domově: Je nenáročný, dobře vypadá a hlavně vydrží

Každá orchidej je jedinečná. To, co funguje u jedné, nemusí fungovat u jiné. Ale rýžová voda bývá většinou sázkou na jistotu.

Jak zalévat pokojové rostliny i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Orchideje rodu Phalaenopsis, běžně označované jako můrovce, představují křehkou podívanou, která může oživit každý interiér, jak píše web iReceptář. Pocházejí z tropického podnebí Asie a Austrálie, takže se jim daří zejména v teplých podmínkách – pro pěstování v bytě jsou tak opravdu ideální.

Vykvetou skoro každému

Půvab Phalaenopsisů spočívá nejen v jejich úžasném vzhledu, ale také v jejich jedinečném růstovém cyklu. Na rozdíl od mnoha rostlin, které se spoléhají na sezónní vlivy, je kvetení těchto orchidejí vyvoláno především poklesem nočních teplot a dostatečným osvětlením – podmínkami, které lze napodobit v interiéru.

Jak zalévat orchideje bez hniloby kořenů: Občas pomohou obyčejné kostky ledu

Změny ročních období si žádají i změny v péči o pokojové rostliny. Speciální zacházení touto dobou vyžaduje i exotická orchidej. iZdroj fotografie: Freepik
Změny ročních období si žádají i změny v péči o pokojové rostliny. Speciální zacházení touto dobou vyžaduje i exotická orchidej.

Rýže pro orchideje: Překvapivý stimulátor kvetení

Co však dělat, když tyto půvabné květiny i přes veškerou péči kvést nechtějí? Někteří nadšenci přísahají na použití rýžové vody jako přírodního posilovače. Obsahuje totiž škroby, které orchidejím dodají energii, a také cenné živiny.

  • Namočte přes noc hrst rýže do vody.
  • Ráno směs rozmixujte a poté přeceďte, abyste odstranili kousky rýže.
  • Rýžovou vodu zřeďte další vodou, nejlépe v poměru 1:5.
  • Touto česnekovou vodou pak můžete mlžit listy a vzdušné kořeny každý týden.

Hnojivo pro orchideje z rýže: Stojí to za to?

I když je myšlenka rýže jako hnojiva pro orchideje poměrně nová, je důležité si uvědomit, že i tato zdánlivě obyčejná substance obsahuje mnohé cenné živiny (zejména dusík, fosfor nebo draslík), které se nacházejí i v komerčních hnojivech. Ovšem na rozdíl od nich je prostřednictvím rýže svým orchidejím poskytnete ve zcela přírodním stavu, takže nehrozí jejich poškození.

Když orchidej nekvete: K vysněným květům pomůže správný střih

Pokud hledáte přírodní způsoby, jak zlepšit zdraví rostlin a případně podpořit jejich kvetení, zkuste to s rýžovou vodou. iZdroj fotografie: Depositphotos
Pokud hledáte přírodní způsoby, jak zlepšit zdraví rostlin a případně podpořit jejich kvetení, zkuste to s rýžovou vodou.

Jak zajistit, aby váš Phalaenopsis vzkvétal?

Poté, co vaše orchidej odkvetla, vyvstává častá otázka: „Mám odstranit uschlý stonek nebo ne?“ Odpověď není jednoduchá. Pokud je stonek úplně hnědý a křehký, můžete ho oříznout až k základně. Pokud na něm však stále zůstávají zelené segmenty, je zde šance, že se objeví i nové květy. Proto ho stačí jen zastřihnout – nic dalšího obvykle není třeba. O další tipy pro pěstování orchidejí se Chalupáři-Zahrádkáři nedávno podělili například zde.

Jak se o své orchideje staráte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články