Házíme je do koše, přitom jde o nedoceněné zlato: Česnekové slupky jsou jedním z nejsilnějších hnojiv

Pro slupky z česneku většina z nás nachází využití jen obtížně, takže končí v koši. Ve skutečnosti vám však mohou nabídnout plno živin.

i Zdroj fotografie: Judgefloro / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Česnekové slupky, které jsou v domácnostech často bez užitku vyhazovány a přehlíženy, jsou ve skutečnosti velmi účinným ekologickým zdrojem živin, který může změnit způsob, jakým pečujete o své pokojové rostliny.

Pomalu se uvolňující hnojivo

Česnekové slupky jsou podle webu GardenIsLife bohaté na minerály a vitamíny, které jsou klíčové pro zdraví rostlin. Obsahují především vysoké množství dusíku, draslíku a vápníku, jež jsou nezbytné pro růst, kvetení a vývoj kořenů. Vláknitá povaha slupek pak zajišťuje, že se tyto živiny pomalu uvolňují do půdy a poskytují stálý přísun, který mohou rostliny využívat po opravdu dlouhou dobu, podobně jako pomalu se uvolňující hnojivo.

Jak používat česnekové slupky jako hnojivo

Jak tohle hnojivo pro pokojovky použít? Velkou hrst slupek z česneku vložte do vhodné nádoby a zalijte vodou. Směs nechte louhovat 24 až 48 hodin. Poté ji přeceďte a použijte k zalévání rostlin.

5 pokojovek do ložnice, které podporují zdravý spánek, pomáhají s usínáním a čistí vzduch

Aby se vašim pokojovým rostlinám vždy co nejlépe dařilo, musíte se o ně právě teď dobře postarat – důležitá je například zálivka iZdroj fotografie: Freepik
Aby se vašim pokojovkám dařilo o něco lépe než obvykle, sáhněte po osvědčených přírodních hnojivech. Poslouží i zbytky z česneku.

Tato voda bohatá na živiny dodá vašim pokojovkám stálý přísun základních látek, což podpoří zdravý růst bez rizika spálení dusíkem, které je mnohdy spojeno s používáním syntetických hnojiv.

Přírodní prostředek proti škůdcům

Česnekové slupky mají štiplavou vůni, která přirozeně odpuzuje mnoho běžných zahradních škůdců, jako jsou mšice, pavouci a roztoči, jak píše web Herzindagi. Pokud s nimi bojujete i na svých pokojových rostlinách, doporučujeme je ošetřit jednoduše postřikem z česneku.

8 pokojových rostlin, které do vašeho bytu přinesou klid a přivolají pozitivní energii

Aby byly vaše pokojové orchideje vždy co nejkrásnější, musíte jim dodat to správné množství živin – pomůže vám obyčejný česnek. iZdroj fotografie: Pixabay
Aby byly vaše pokojové rostliny vždy co nejkrásnější, musíte jim dodat to správné množství živin – pomůže vám obyčejný česnek.
  • Hrst česnekových slupek vařte asi 20 minut ve vodě.
  • Směs nechte vychladnout a poté ji sceďte.
  • Nalijte tekutinu do rozprašovače a postříkejte napadené rostliny.

Tato metoda je nejen účinná, ale také se vyhýbá použití škodlivých chemikálií, takže je bezpečnější pro životní prostředí i vaši rodinu. A jak často ji opakovat? Nejlépe každé 2 až 3 dny, dokud škůdci zcela nezmizí. A přítomný kvercetin může působit i proti některým chorobám, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali dříve.

Jaké jsou vaše osvědčené tipy pro použití slupek z česneku?

Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články