Nakládačky ze sáčku: Moderní hospodyňky mají jasno, jde o nejrychlejší způsob nakládání

Aby byly vaše okurky vždy perfektně chutné, nemusíte je vždy nakládat ve sklenici. Velmi dobrou službu vám udělá i sáček.

Babiččino hnojivo pro okurky: Díky chlebu porostou i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Pokud si chcete vychutnat rychlou pochoutku nenáročnou na čas i suroviny, pak zkuste okurky bleskově naložené s pomocí sáčku. Aby se vám však vše povedlo bez chybičky, musíte si pohlídat i pár detailů.

Vše začíná už v obchodě

Při nákupu je důležité vždy vybírat maximálně čerstvé okurky. Pokud jsou totiž už příliš měkké nebo mají skvrny, jsou už pravděpodobně příliš staré a rychle se zkazí. Využitím těchto jednoduchých triků si můžete užít čerstvé okurky déle, ušetřit tak peníze a zároveň se vyvarovat i zbytečnému plýtvání potravinami.

Moderní zahrádkáři mohou díky moudrosti našich předků zajistit, aby jejich okurky zůstaly zdravé, křupavé a šťavnaté po delší dobu. Jedna taková metoda konzervace, která má své kořeny v lidové tradici, nabízí zajímavé řešení, které obstálo ve zkoušce času: použití nálevu z octa, které doporučuje i web TwiceAsTasty. Ovšem zvládnete ho i v moderní verzi, která nepotřebuje sklenice, ale jen a pouze plastový sáček.

Zavařování rajčat

Jak na nakládaná rajčata: I v malé skleničce můžete získat famózní chuť

Vyzkoušejte také tento netradiční recept z Finska a připravte si doma tuto lahodnou pochoutku. Nakládané okurky jak je ještě neznáte. iZdroj fotografie: Freepik
Pokud hledáte recept na rychlou pochoutku, která ozvláštní váš běžný i sváteční stůl, zkuste okurky připravené s pomocí sáčku.

Jak naložit okurky v sáčku

Omyjte a nakrájejte okurky na požadované tvary – plátky či hranoly (a ty opravdu malé můžete dokonce naložit celé – jen je předtím propíchejte vidličkou, aby dobře nasály lák). V závislosti na tom, zda se rozhodnete pro nakládané nebo kvašené okurky, připravte octový roztok nebo roztok slané vody.

Poté vložte okurky do vakuovacích sáčků, zalijte teplým (ale určitě ne horkým) nálevem a sáčky dobře uzavřete. A teď jednoduše nechte okurky, aby se proměnily v báječnou součást vašeho jídelníčku. Pokud chcete celý postup o něco podrobnější včetně několika vychytávek, podívejte se na starší článek redakce Chalupáři-Zahrádkáři, který vám vše potřebné prozradí.

Jak na zpracování ovoce, aby vydrželo: Různé druhy, různá řešení

Co s úrodou jablek: Nakládání je skvělý způsob, jak prodloužit jejich životnost

Ne vždy je snadné na trhu poznat, zda jsou již okurky vhodné k nakládání. Pomoci vám může barva jejich ostnů – prohlédněte je. iZdroj fotografie: Freepik
Ne vždy je snadné na trhu poznat, zda jsou již okurky vhodné k nakládání. Pomoci vám může barva jejich ostnů – prohlédněte je.

Za jak dlouho si na okurkách pochutnáte

Okurky nakrájené na plátky a naložené v octovém nálevu mohou být hotové za několik hodin, zatímco ty kvašené potřebují k celému procesu i několik týdnů, jak píše web SeriousEats. Nakonec si však na všech perfektně pochutnáte, však uvidíte sami. A pozor dejte i na hlavní chyby při zavařování, se kterými můžete poškodit zdraví celé rodiny, o nichž už Chalupáři-Zahrádkáři také informovali.

Jak nakládáte tuhle oblíbenou zeleninu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články