Co s úrodou jablek: Nakládání je skvělý způsob, jak prodloužit jejich životnost

Vyzkoušejte méně obvyklý způsob zpracování jablek. Naložte je s rybízovými listy do solného nálevu a nechte tak vyniknout jejich sladkost.

Jak na zpracování ovoce, aby vydrželo: Různé druhy, různá řešení i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

K podzimu neodmyslitelně patří vůně a chuť jablek. Někteří je rádi chroupají jen tak, jiní dávají přednost ovoci v podobě zavařenin nebo součásti dezertu. V našich končinách méně tradiční, ale chuťově zajímavou a na výrobu a čas velice nenáročnou možností je nakládání jablek do solného nálevu. Naložená jablka vám vydrží až do příští sezóny, tedy pokud odoláte a nespořádáte je rychlostí blesku.

Připravte si správná jablka

Základem jsou správně vybraná jablka – k naložení se hodí jen zdravé a nepoškozené plody, které nenesou známky strupovitosti nebo jiných chorob. K nakládání se nejvíce hodí podzimní a zimní odrůdy jablek. Plody by měly být tvrdé, ale zároveň krásně zralé. Pokud chcete nakládat opravdu stylově, můžete si k tomu pořídit dubovou káď, bohatě vám ale postačí dostatečně velká zavařovací sklenice nebo smaltovaný hrnec.

Jaké suroviny potřebujete

Naložená jablka mají jednu velkou výhodu – kromě samotného ovoce vám bude stačit již jen minimum ingrediencí. K naložení 5 kg jablek budete potřebovat ještě:

  • 5 l vody
  • 300 g cukru
  • 1 pol. lžíci kamenné soli
  • 30 – 35 rybízových (nebo višňových či hroznových) listů

Naložená jablka snadno a rychle

Začněte přípravou nálevu. Do hrnce vlijte 5 litrů vody, cukr a sůl. Právě sůl zařídí, že vynikne sladká chuť jablek. Přiveďte vodu k varu a míchejte tak dlouho, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Jablka pořádně omyjte a zkontrolujte, zda nejsou poničená nebo červivá. Ovoce naskládejte do připravených nádob a prokládejte je rybízovými listy. Nakonec vše zalijte již vychladlým nálevem a sklenice uzavřete. Jestliže nakládáte v hrnci, naložená jablka zatižte talířem nebo pokličkou, aby zůstala zcela ponořená v nálevu.

Naložená jablka ve sklenici iZdroj fotografie: Pxfuel
Nakládaná jablka jsou u nás méně tradiční, chuťově však stojí zato

Na naložená jablka si chvíli počkáte

Nakonec nezbývá, než naložená jablka nechat tři až pět dní kvasit o pokojové teplotě. Za tuto dobu nálev změní svou podobu – bude lehce zakalený až mléčný. Jablka nasáknou vodu, takže se může stát, že plody v horní části sklenice budou vykukovat nad hladinu. V takovém případě jednoduše trochu vody dolijte. Nakonec naložená jablka umístěte na chladné místo, do sklepa nebo na chodbu. Vydržte ještě měsíc, a poté můžete jablíčka ochutnat. Budou perfektní.

Jak zavařit strouhaná jablka bez cukru

Jak nejraději zpracováváte jablka?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články