Král pokojovek lopatkovec: Hnojivo z bobkového listu ho donutí ke květu, i kdyby se mu nechtělo

Lopatkovec patří mezi oblíbené pokojovky díky svým elegantním, svěže zeleným listům a podmanivým bílým květům.

Kvetoucí lopatkovec i Zdroj fotografie: Piqsels
                   

Přimět lopatkovec (Spathiphyllum) k trvalému kvetení může být poněkud obtížné. Naštěstí překvapivá, ale účinná metoda pro podporu kvetení na vás čeká ve vaší kuchyni. Spočívá v použití jednoduchého hnojiva s bobkovým listem.

Co potřebuje lopatkovec: Stručný přehled

Tato rostlina je známá pro své nenáročné požadavky na pěstování a také díky tomu, že dokáže velmi dobře čistit vzduch od škodlivých látek (a to prostřednictvím svých širokých listů). Někdy však může být tvrdohlavá, pokud jde o kvetení. A proto je třeba zjistit, odkud k nám přišla a co vlastně potřebuje.

Česnekové slupky nemají v koši co dělat: Nedoceněné zlato vyživí každou pokojovou rostlinu

Lopatkovec vyčistí vzduch v místnosti iZdroj fotografie: Pixabay
Lopatkovec, známý také jako lilie míru nebo „král pokojovek“, je oblíbenou pokojovou rostlinou, potřebuje však hnojení.

Lopatkovec pochází z tropických oblastí a daří se mu ve vlhkém prostředí s nepřímým světlem. Jeho lesklé listy jsou stálezelené, ale aby se objevily ikonické bílé listeny květů, vyžaduje vyváženou péči.

  • Dává přednost trvale vlhké, ale ne přemokřené půdě. Příliš málo vody může způsobit opadávání listů rostliny, zatímco přemokření může vést k hnědnutí okrajů nebo dokonce k hnilobě kořenů.
  • Hnojení se obvykle provádí jednou za dva týdny během vegetačního období (na jaře a v létě). V zimě ho stačí vyživit jedenkrát za měsíc.

Hnojivo z bobkového listu

Pokud si však chcete květy tohoto krasavce pojistit, sáhněte pro hnojivo do spižírny. Bobkové listy jsou bohaté na základní živiny, zejména draslík a fosfor, které hrají rozhodující roli při vývoji květů, jak píše web TheSpruce. A kromě těchto živin obsahují také aromatické oleje, které mohou pomoci předcházet útokům nejrůznějších škůdců.

10 osvědčených stínomilných pokojových rostlin našich babiček. Rozzáří i ten nejtmavší byt

4 pokojové rostliny, které eliminují vlhkost iZdroj fotografie: Pixabay
Jak přimět toulcovku kvést? Dejte jí bobkáč.

Domácí výroba hnojiva z bobkových listů

Proces výroby hnojiva z bobkového listu je jednoduchý a zvládne ho úplně každý. Potřebovat budete podle návodu z webu MarthaStewart jen pár základních ingrediencí a šikovné ruce.

  • 5 sušených bobkových listů
  • 1 litr vody

Do hrnce nalijte 1 litr vody a přidejte 5 bobkových listů. Přiveďte k varu a nechte asi 3 minuty vařit. Směs stáhněte z ohně a nechte přes noc vychladnout. Druhý den tekutinu přeceďte a máte hotovo. Roztokem můžete přímo zalévat – žádné ředění není třeba. Chalupáři-Zahrádkáři u lopatkovce úspěšně otestovali také skořici.

Čím hnojíte své pokojové rostliny vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články