Hospodyňky začaly dávat na koště citronovou šťávu: Čistí, dezinfikuje a provoní celou domácnost

Čisté domácnosti lze dosáhnout i bez průmyslových přípravků. Zapojte do procesu sůl a citron, nic jiného potřebovat nebudete.

Nečistoty na smetáku i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Když se v obchodě projdete uličkou čisticích prostředků, možná stejně jako já nestačíte zírat, jak vysoké jsou ceny. I přemíra značek, vůní, barevných obalů a lákavých sloganů může být poměrně matoucí. Úklid domácnosti přitom nemusí být složitý.

Inspirujte se moudrostí našich předků

Naopak, usnadněte si jej a vpusťte dovnitř trochu ekologie a osvědčené přírodní suroviny, které používaly i předchozí generace. A to nejen proto, že tenkrát v obchodech byl skutečně pouze zlomek toho, co tam najdeme dnes, ale hlavně z toho důvodu, že se jedná o účinné metody.

Cestu k dosažení kvetoucích orchidejí zkrátí obyčejný citron. Kyselejší půda je totiž pro ně jako sedmé z nebe

Proč nikdy nezametat večer: Staré pověry tvrdí, že tím přivoláváte neštěstí iZdroj fotografie: Pixabay
Citron i sůl mají pozitivní vliv na vaše zdraví a kvalitní spánek. Stejně tak se ale jedná o účinné čistící duo, které využijete při úklidu.

Ekologický úklid přirozeně provoní prostor

Mezi tradiční suroviny patří v ekologickém čištění citron. Kyselina v něm obsažená má antibakteriální a dezinfekční účinky a velkým pozitivem je i příjemná vůně, kterou po sobě zanechává. V kombinaci s jedlou sodou si poradí například i se zrezlým hrncem či pánví. Jak na to jsme už na webu Chalupáři-Zahrádkáři radili. Stejnou kombinací docílíte ale také dokonale čisté a bakterií zbavené kuchyňské linky, případně čistých spár.

Ovšem pomůže vám, i když jen zametáte – musíte s ním jen ošetřit své koště. Stačí vymačkat šťávu ze tři citronů a 10 minut ji v hrnci redukovat (musí být trochu hustší). Pak s ní pečlivě potřete štětiny koštěte a počkejte, až zaschne. Poté můžete koště začít používat – nejen, že vám při zametání krásně provoní byt, ale jako bonus podlahu také vydezinfikuje. A podobné účinky má i limetka nebo třeba grep.

Jak zalévat pokojové rostliny pomocí kostek ledu

Domácí čistič dřezu: Hoďte do něj jednu citronovou kostku a odtok se už neucpe

Citronová šťáva je v kombinaci s octem a jedlou sodou účinným a ekologickým čistícím prostředkem iZdroj fotografie: Freepik
Citronová šťáva je v kombinaci s octem a jedlou sodou účinným a ekologickým čistícím prostředkem.

Citron se hodí i při bělení

Chalupáři-Zahrádkáři také radí použít citron jako přírodní bělidlo. Prádlo tak bude zářivě bílé bez nevzhledných žlutých skvrn a zašedlého nádechu. Web iDnes také doporučuje potřít umyvadlovou baterii citronovou šťávou, nechat působit přes noc a ráno jednoduše otřít vlhkým hadříkem. Po vodním kameni nezbude ani památky.

Jak dále v domácnosti používáte citronovou šťávu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
72 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články