Droždí je jako hnojivo pro rostliny absolutně perfektní. Dodá jim energii a nahradí i drahou výživu ze specializovaných obchodů.
V touze po bujných a živých rostlinách často saháme po hnojivech s obsahem chemikálií, aniž bychom znali přírodní alternativy, které se nacházejí přímo v našich kuchyních, jak připomíná například web Browin. Vstupte do hry s droždím – šikovným řešením, které dokáže omladit vaši zeleň bez použití jakýchkoliv škodlivých přísad.
Vyrobte si vlastní přírodní hnojivo
Zapomeňte na složité receptury a drahé směsi – k vytvoření vlastního přírodního hnojiva stačí čtyři jednoduché ingredience, které máte pravděpodobně po ruce. Připravte si:
- 500 ml vody,
- 1 lžičku sušených kvasnic,
- lžíci cukru
- a trochu jemného dřevěného popela
Začněte rozpuštěním sušených kvasnic ve vodě a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Poté přidejte cukr a směs nechte přibližně dvě hodiny odpočívat na teplém místě, aby kvasnice a cukr mohly působit (odkrytou, jinak vám může sklenice pufnout jako mě).
Nezapomeňte na ředění vodou
Jakmile je základ přírodního hnojiva připraven, zřeďte jej ve větší nádobě pěti litry vody. Vše důkladně promíchejte, abyste zajistili rovnoměrné rozložení živin. Naředěnou směs pak přelijte do konve, abyste ji mohli snadno aplikovat na rostliny.
Technika aplikace droždí
Nalijte naředěné hnojivo na rostliny stejně jako při běžné zálivce, radí web GardenMyths. U nově vysazených sazenic zajistěte, aby dostaly jemnou dávku roztoku, která nastartuje jejich růst hned po 14 dnech (dříve hrozí poškození kořenů). Kromě toho posypte jejich okolí dřevěným popelem, abyste jim dodali potřebné minerální látky. Jiné rostliny hnojte touto energetickou vzpruhou podle potřeby 1 až 2krát do měsíce.
Snažte se také, aby teplota půdy při zálivce dosahovala alespoň 10-12 °C, abyste stimulovali prospěšnou činnost půdních mikroorganismů. Bude-li venku jednoduše příliš zima, kvasinky budou vašim rostlinám k ničemu. A pokud vám toto hnojení připadá příliš složité, zkuste si k ruce vzít jen samotný cukr, jak Chalupáři-Zahrádkáři radili už dříve.