Už žádné drahé prostředky: Vezmu citron, rozpůlím ho a mám dokonalý domácí čistič vany

Když se někde objeví vodní kámen, není to nic příjemného. A už vůbec ne, když se nečekaně vytvoří v koupelně. Pomůže proti němu citron.

Šikovné použití citronu zachrání i nemocné a zanedbané rostliny i Zdroj fotografie: Annatsach / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0
                   

Koupelna je jednou z nejvíce navštěvovaných místností v domácnosti. Využijeme ji během dne snad nejvíce – a i z tohoto důvodu by se měla udržovat v co největší čistotě. Pokud tomu tak není, obklady, keramika i zdi se zašpiní a koupelnu pokryje těžko odstranitelný vodní kámen, který ji může ve finále úplně zničit, jak varuje web MiraShowers. A totéž platí i pro vanu. Není však třeba hned myslet na rekonstrukce, vodního kamene se dá zbavit celkem jednoduše. Stačí vám k tomu jen citron.

Vodní kámen na dlaždicích

Dlaždice a obklady, především ty u sprchového koutu, jsou vystaveny takřka neustálému kontaktu s vlhkostí. Pokud je problémem tzv. tvrdá voda, ta zapříčiňuje to, že se vše okolo pokryje kamenným povlakem, jenž prochází i glazurou. A co se týče vany, ta pod jeho působením obvykle začíná žloutnout.

I ty nejzašlejší dlaždičky v koupelně se budou opět lesknout. Stačí použít levný domácí prostředek za 12 Kč

Jak vyčistit koupelnu s pomocí peroxidu vodíku na dlouho iZdroj fotografie: Depositphotos
Vodní kámen je nepříjemná věc a občas se těžko odstraňuje a vana kvůli němu bývá zažloutlá. S jeho vyčištěním vám pomůže citron.

První myšlenkou, jak se toho zbavit, je drhnutí, které je však složité a namáhavé, a i přes velkou snahu se často stane, že ve špatně přístupných koutech vodní kámen zůstane. Tuto práci si však můžete o dost zjednodušit. Pomoci vám v tomto případě může obyčejný citron.

Jak vyčistit koupelnu citronem

Šťávu z citronů vymačkejte do misky a pokryjte s ní všechna místa, kde se vodní kámen nachází. Nezanedbejte ani to nejmenší místečko, aby se nemohl tvořit dál, jak připomíná web TheGuardian. A totéž platí i pro vanu. Poté vyčkejte přibližně čtvrt hodiny a potom zeď a dlaždice důkladně vydrhněte houbičkou. Pokud nemáte k dispozici citron, můžete využít i kyselinu citronovou, již rozpustíte ve vodě a použijte stejně jako citronovou šťávu.

Čistím koupelnu a zároveň úspěšně šetřím: Na chemii si nepotrpím, vodní kámen zničím i s domácí směsí z levných surovin

Jedna z nejjednodušších metod zahrnuje jen samotnou citronovou šťávu iZdroj fotografie: Depositphotos
Jedna z nejjednodušších metod čištění dlaždic zahrnuje jen samotnou citronovou šťávu

Propříště vám bude stačit už jen půlka

Když máte velký úklid koupelny za sebou, už se jen musíte snažit, abyste ho nikdy nemuseli opakovat. A v tom vám nejlépe pomůže prevence. Jednou týdně si vezměte polovinu citronu a přejeďte s ní po vaně i všech dalších površích, na nichž jste měli v minulosti problém s vodním kamenem. U silnějších znečištění pomůže, když rozkrojenou hranu ještě posypete trochou soli. Po půl hodině vše opláchněte a máte hotovo. Uvidíte, že žádný vodní kámen už nebude mít šanci.

Jak svou koupelnu čistíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články