Námraza se v mrazáku už neobjeví, zabrání tomu glycerin či obyčejný olej

Námraza se časem může hromadit na stěnách a policích mrazničky, snižovat její účinnost a zabírat cenný úložný prostor.

i Zdroj fotografie: Elya / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Proč se vlastně v mrazničkách tvoří led? Hlavní příčinou je podle odborníků z firmy Samsung vlhkost. Když se otevřou dveře mrazničky, vnikne do ní teplý, vlhký vzduch, který se rychle ochladí a způsobí kondenzaci. Tato vlhkost při kontaktu s chladnými povrchy zmrzne, což vede ke vzniku námrazy.

Použití glycerinu k prevenci tvorby ledu

Glycerin, čirá kapalina bez zápachu, která se běžně vyskytuje v přípravcích pro péči o pleť, dokáže zázračně zabránit tvorbě ledu na povrchu mrazničky. Působí jako bariéra, která zabraňuje usazování vlhkosti a jejímu zmrznutí na led.

  • Před použitím glycerinu je nezbytné začít s čistým stolem. Odstraňte proto veškerou existující námrazu odmrazením mrazničky.
  • Po vyčištění vyčistěte povrchy teplou vodou a jemným čisticím prostředkem.
  • Pomocí čistého hadříku nebo houbičky naneste tenkou vrstvu glycerinu na stěny, police a všechny plochy náchylné k tvorbě námrazy.
  • Glycerin pomáhá udržovat povrchy kluzké, což ztěžuje ulpívání ledu.

Každých pár měsíců zkontrolujte, zda se na povrchu neobjevují známky námrazy, jak radí web Toshiba-lifestyle. Pokud si všimnete, že se začíná tvořit tenká vrstva, postup opakujte. „Skvělé na glycerinu je to, že je netoxický a bezpečný pro použití i v prostorách určených pro skladování potravin. Navíc je bez zápachu, takže si ho při otevření mrazničky nevšimnete,“ radí čtenář Petr K. z Častolovic, který nám do redakce tento tip poslal.

Dávat prkénko na krájení do lednice se vyplatí: Chlad působí jako dezinfekce

Plíseň v pračce je problém, který by neměl být ignorován. iZdroj fotografie: Freepik
Mrazničky jsou nezbytnou výbavou moderních kuchyní, často nám ovšem jejich používání komplikuje námraza.

Jak použít obyčejný olej k prevenci vzniku námrazy

Stejně jako v případě glycerinu je třeba před použitím oleje mrazničku rozmrazit a vyčistit. Než budete pokračovat, ujistěte se, že jsou povrchy suché.

Vezměte malé množství oleje (olivový, rostlinný nebo i minerální olej) a naneste na všechny vnitřní stěny a povrchy mrazničky velmi tenkou vrstvu. Olej vytvoří ochrannou bariéru, která omezí přimrzání vlhkosti k povrchu.

Do lednice se vyplatí dávat houbičku na nádobí: Skvěle pohltí vlhkost a zachrání tak potraviny před plísní

Námraza v mrazáku nebývá v kuchyni právě vítaným hostem – pokud na ni však budete myslet s předstihem, snadno ose jí zbavíte iZdroj fotografie: Freepik
Námraza v mrazáku nebývá v kuchyni právě vítaným hostem – pokud na ni však budete myslet s předstihem, snadno se jí zbavíte.

Olej aplikujte opakovaně podle potřeby – obvykle to stačí jednou za několik měsíců. Dávejte však pozor, abyste ho nenanesli příliš mnoho. Jinak se po nějaké čase začne lepit a začne přitahovat nečistoty.

Jak proti námraze bojujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články