Čas prohledat půdu: Žena na ní našla drahou kresbu, udělala z ní milionářku

Skryté poklady na půdách jsou již dlouho zdrojem potěšení a údivu. Mnohdy tu totiž lze narazit i na opravdu cenné věci.

i Zdroj fotografie: Bill Nicholls / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Při úklidu velkolepého rodinného sídla Weston Hall v anglickém hrabství Northamptonshire narazila Henrietta Sitwellová na zaprášenou roli bublinkové fólie zastrčenou na jedné z devíti půd. Netušila, že pod vrstvami igelitu právě objevila zapomenuté mistrovské dílo – šlo o objev, který z ní brzy udělá milionářku.

Kresba s příběhem

Henrietta si díky svému vzdělání v oboru dějin umění rychle uvědomila, že dílo, které objevila, není obyčejná skica. Kresba tuší, která zobrazovala rozmarnou skupinku rozpustilých skřítků, ji zaujala svým půvabem a uměleckým zpracováním. A ačkoli bylo dílo zprvu záhadné, vyzařoval z něj styl a kvalita, které v ní vzbudily zvědavost a přiměly ji pátrat po jeho původu o něco hlouběji.

David našel v zemi podivný kámen vypadající jako zlato. Po letech se ukázalo, že šlo o vzácný meteorit

Vzhledem k vzácnosti nálezu a jeho významu se rodina nakonec rozhodla kresbu vydražit. iZdroj fotografie: Pixabay
Vzhledem k vzácnosti nálezu a jeho významu se rodina nakonec rozhodla kresbu vydražit.

Po konzultaci s odborníky a rozsáhlém výzkumu byla kresba identifikována jako dílo Giovanniho Battisty Tiepola, jednoho z nejslavnějších benátských malířů pozdního baroka. Tiepolo byl známý svými rozsáhlými, extravagantními freskami, které často zdobily honosné interiéry paláců a kostelů po celé Evropě. Tato konkrétní skica však byla menšího měřítka a zobrazovala živou skupinu postaviček Punchinella (jde o komediální postavy z italské komedie dell’arte, populárního divadelního žánru té doby, jak napovídá Wikipedie).

Jen pro pobavení, přesto cenná

Historici se domnívají, že Tiepolo tuto skicu vytvořil pro své osobní pobavení, vzhledem k její hravé povaze a komorní velikosti. Uvolněný, expresivní styl tušové kresby kontrastuje s jeho většími, formálnějšími díly a nabízí tak pohled na umělcovu intimnější stránku, jak podotýkají odborníci z BBC.

Tato nenápadná rostlinka dokáže domů pozvat peníze. Musíte se o ni však starat takto, aby se objevil její vzácný květ

Pro Henriettu Sitwellovou, potomka známé anglické literární rodiny, vedl nevinný úklid půdy k životnímu objevu. iZdroj fotografie: Pixabay
Pro Henriettu Sitwellovou, potomka známé anglické literární rodiny, vedl nevinný úklid půdy k životnímu objevu.

Aukce: Umění se mění v bohatství

Po identifikaci uměleckého díla stála Henrietta před rozhodnutím: má si ponechat cenné dílo, nebo ho prodat? Vzhledem k vzácnosti nálezu a jeho významu se rodina nakonec rozhodla kresbu vydražit. Stala se ústředním bodem velkolepého prodeje v aukčním domě Dreweatts v listopadu 2021 spolu s dalšími historickými předměty z Weston Hall. Dražba rychle překonala své předprodejní odhady a vynesla ohromujících 100 000 liber – což dnes zhruba odpovídá 2 300 000 Kč.

Jaké zajímavé poklady jste někdy našli na půdě vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
84 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články