V bylinářství je sedmikráska (Bellis perennis) již po staletí známá svými léčivými účinky. Vyplatí se ji nasbírat.
Tato houževnatá drobná květina není jen půvabnou okrasou trávníku. Naopak, může se pochlubit působivou škálou využití v tradiční bylinné medicíně. Sedmikráska patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) a daří se jí na loukách, trávnících, a dokonce i u silnic. Se svými nezaměnitelnými bílými okvětními lístky a sytě žlutým středem je veselou připomínkou teplých měsíců i teď, kdy už většina květin odkvétá. A vyplatí se ji tedy nasbírat do zásoby.
Sedmikráska a její léčivé účinky
Květy a listy obsahují saponiny, flavonoidy, silice a třísloviny. Sedmikráska se tedy díky svým protizánětlivým a adstringentním vlastnostem odedávna používá k léčbě ran a pohmožděnin. Kromě toho se hodí i proti nachlazení, kašli a dokonce i zažívacím potížím, což z ní činí všestranného bylinného spojence. A když se tato skromná květina vyluhuje do sirupu, stává se účinným prostředkem na dýchací potíže a posílení imunity, jak píše web NatureNoTea.
Tajný recept: Babiččin sirup ze sedmikrásek
Kouzlo sirupu z babiččiny zahrádky spočívá v jeho jednoduchosti. Budete potřebovat trpělivost a, ano, poměrně dost sedmikrásek – přesněji řečeno asi 700 čerstvých květů. Pokud jste se někdy pokoušeli sbírat sedmikrásky ručně, víte, že to není jen tak. Výsledek však za ten čas stojí.
- 700 čerstvých květů sedmikrásky
- 1 kg krystalového cukru
- 1 litr vody
- 1 ½ citronu, nejlépe bio
Začněte sběrem čerstvých květů sedmikrásek, jak radí web Gardeners. Proveďte to nejlépe za slunečného dne, kdy jsou v plném květu. Jakmile jich nasbíráte přibližně 700, můžete začít.
Sedmikrásky spařte a přidejte citron
Květy ve velkém hrnci zalijte litrem vroucí vody a přidejte citron nakrájený na tenká kolečka. Citron nejenže dodá sirupu chuť, ale také pomůže zachovat jeho čerstvost. Tuto květinovou směs nechte přes noc odstát a louhovat.
Druhý den přeceďte tekutinu přes jemné plátno a jemně květy stlačte, abyste získali každou kapku esence. Výsledkem bude sedmikráskový čaj, voňavý a lehce květinový. Nyní je čas ho osladit. Do scezené tekutiny proto přidejte jeden kilogram cukru a přiveďte ji k varu. Průběžně míchejte, dokud se směs nezredukuje na sirupovitou konzistenci. To může nějakou dobu trvat, proto buďte trpěliví!
Sedmikráskový sirup uložte do temna
Jakmile sirup dosáhne požadované hustoty, nalijte ho do sterilizovaných lahví. Chcete-li prodloužit jeho trvanlivost, můžete před uzavřením lahví přidat kapku alkoholu. V případě potíží užívejte jednu lžičku 3 až 4krát denně.