Banány už nezhnědnou: Chce to správnou teplotu, pak klidně vydrží 3 týdny

Proces nepříjemně rychlého hnědnutí banánů lze při dodržení správných podmínek výrazně zpomalit až o tři týdny.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Proč vlastně banány hnědnou? Přirozeně totiž produkují plyn zvaný etylen, který je zodpovědný za dozrávání. A právě díky tomu se v nich přeměňují škroby na cukry, čímž se ovoce stává sladším. Tento proces však také vede k rozkladu žlutých pigmentů ve slupce, což způsobuje vznik hnědých skvrn. A ačkoli hnědnutí nelze zcela zastavit, pomocí některých chytrých technik jej můžete oddálit o několik týdnů.

Jak vybírat banány, aby byly maximálně čerstvé

Cesta k dlouhé trvanlivosti banánů začíná tím, jak si je v obchodě vyberete. Nejlepší sázkou na čerstvost jsou banány s neporušenou slupkou se zelenými špičkami. Vyhněte se nákupu ovoce s hnědými skvrnami nebo otlaky, protože tyto plody již zcela nepochybně hnědnout začaly.

Skladování banánů: Na teplotě záleží

Banánům se podle webu MasterClass dobře daří při pokojové teplotě, ale rozhodující je konkrétní rozmezí. Ideální je skladovat je při teplotě mezi 12 °C a 22 °C. Ovšem příliš chladné prostředí (například chladnička) může nezralé banány šokovat. Nízké teploty totiž v takovém případě způsobují poškození buněk ve slupce, což vede k jejímu zhnědnutí, zatímco vnitřek zůstává nedozrálý.

100+1 důvodů, proč nikdy nevyhodit banánovou slupku do koše. Má nenahraditelné účinky na rostliny, květiny i ovoce a zeleninu na zahradě

Banánové slupky by měly být používány v rámci vyváženého kompostování nebo jako doplněk k jiným druhům hnojiv. iZdroj fotografie: Pixabay
Banány jsou oblíbeným ovocem mnoha lidí, ale jejich častým problémem je tendence poměrně rychle hnědnout.

Slupka tedy může zhnědnout předčasně, i když je samotné ovoce stále v dobrém stavu, jak podotýká web SimplyRecipes. Při teplotách nad stanoveným rozmezím zase banány produkují více etylenu, dozrávají příliš rychle a samozřejmě také hnědnou (mnohdy přímo před očima).

Pokud chcete, aby vám banány vydržely co nejdéle, uchovávejte je až do dozrání při pokojové teplotě. Jakmile začne slupka žloutnout, můžete jejich čerstvost prodloužit uložením do chladničky. Slupka může ztmavnout, ale ovoce uvnitř zůstane pevné a chutné,“ radí prodavačka z oddělení ovoce a zeleniny paní Jana N. z Mladé Boleslavi.

Nevhodní sousedé pro orchidej

Aby orchidej kvetla: Chce to mléko, česnek nebo banán

Pokud si chcete být jistí, tím, co v obchodech kupujete, pak si zboží pořádně prohlédněte- zaměřte se třeba na nálepky na ovoci iZdroj fotografie: Patrick DB / Creative Commons / CC BY-NC-ND 2.0.
Pokud si chcete být jistí, tím, co v obchodech kupujete, pak si zboží pořádně prohlédněte- zaměřte se třeba na nálepky na ovoci.

Pomůže vám i starý sáček

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zpomalit zrání, je zabalit stonky banánů do plastové fólie. Proč? Většina ethylenu se totiž uvolňuje ze stonků a pokud je zabalíte, pak celý tento proces značně omezíte. Ano, tak jednoduché to je. A seznamte se také s významem samolepek na banánech: Prozradí pesticidy i genetické modifikace, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali.

Jak se o dlouhodobou čerstvost banánů staráte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články