Přidáním plátků citronu do zásobníků k uskladněným bramborám je ochráníte před hnilobou a klíčením a prodloužíte jejich trvanlivost.
Citrony uvolňují fytoncidy, což jsou antimikrobiální sloučeniny, které brání růstu plísní a bakterií. K tomuto procesu dochází prostřednictvím éterických olejů uvolňovaných z kůry a dužiny. A pokud potlačíte patogeny, zabráníte kažení skladovaných brambor i ve chvíli, kdy teploty a vlhkost nejsou právě ideální.
Kolik citronů použít a jak je připravit
Možná vás to překvapí, ale citronů opravdu není potřeba mnoho, jak píše web RealSimple. Na jednu velkou bednu brambor budete potřebovat dva menší kusy (a klidně mohou být i trochu scvrklé, to jim na účinnosti nijak neubírá). Jednoduše je nakrájejte na tenké plátky a rovnoměrně je rozložte na brambory. K jejich uskladnění je nejlepší je použít koše s dostatečným větráním, protože citrony ke svému maximálnímu působení dobré proudění vzduchu potřebují.
Tipy pro skladování brambor
Jen citrony však obvykle nestačí – nějaké ty správné zásady při skladování přece jen potřeba budou. Důležité je totiž předejít jak kažení brambor, tak i jejich sládnutí. K tomu dochází ve chvíli, kdy teploty ve sklepě, kde brambory skladujete, přiblíží k nule.
Tato sladkost podle informací ze stránek ForksOverKnives vzniká v důsledku přeměny škrobu na cukr, což nižší teploty podporují. Abyste tomu zabránili, skladujte svou úrodu na chladném (asi 3-4 °C) a tmavém místě, kde panuje stálá teplota a nehrozí průvan. „K tomu průvanu bych měl co dodat,“ řekl nám k tématu zahradník Lukáš P. z Nejdku. „Průvan jako takový je na nic, ale občas musíte vyvětrat. To si pamatujte, protože jinak riskujete rozšíření plísní. A ty vám úrodu zničí rychleji, než řeknete švec.“
Pomůže i udržování vysoké vlhkosti (kolem 85 %) – to zase zabrání vysychání brambor. Pokud se vám udržení takové hladiny nedaří, použijte k zakrytí své úrody obaly, které zadržují vlhkost – skvěle se k tomuto účelu hodí například jutové pytle nebo deky. A podobně je na tom i uložení cibule. Více o potřebných podmínkách pro uskladnění této oblíbené zeleniny prozradili Chalupáři-Zahrádkáři v tomto článku.