K bramborám se vyplatí dát plátky citronu: Zamezí hnilobě, ochrání je a vydrží pak klidně celou zimu

Přidáním plátků citronu do zásobníků k uskladněným bramborám je ochráníte před hnilobou a klíčením a prodloužíte jejich trvanlivost.

Brambor bude požehnaně, vše zařídí docela obyčejné cibulové slupky i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Citrony uvolňují fytoncidy, což jsou antimikrobiální sloučeniny, které brání růstu plísní a bakterií. K tomuto procesu dochází prostřednictvím éterických olejů uvolňovaných z kůry a dužiny. A pokud potlačíte patogeny, zabráníte kažení skladovaných brambor i ve chvíli, kdy teploty a vlhkost nejsou právě ideální.

Kolik citronů použít a jak je připravit

Možná vás to překvapí, ale citronů opravdu není potřeba mnoho, jak píše web RealSimple. Na jednu velkou bednu brambor budete potřebovat dva menší kusy (a klidně mohou být i trochu scvrklé, to jim na účinnosti nijak neubírá). Jednoduše je nakrájejte na tenké plátky a rovnoměrně je rozložte na brambory. K jejich uskladnění je nejlepší je použít koše s dostatečným větráním, protože citrony ke svému maximálnímu působení dobré proudění vzduchu potřebují.

Blíží se poslední sklizeň řepy. Jak ji správně skladovat?

Aby se vašim bramborám vždy perfektně dařilo, musíte se postarat především o jejich výživu. Stačí sáhnout po zahradním odpadu. iZdroj fotografie: Pixabay
Správné skladování brambor přes zimu může být náročné, ale pokud vsadíte na citron, už nikdy se vám úroda nezkazí.

Tipy pro skladování brambor

Jen citrony však obvykle nestačí – nějaké ty správné zásady při skladování přece jen potřeba budou. Důležité je totiž předejít jak kažení brambor, tak i jejich sládnutí. K tomu dochází ve chvíli, kdy teploty ve sklepě, kde brambory skladujete, přiblíží k nule.

Tato sladkost podle informací ze stránek ForksOverKnives vzniká v důsledku přeměny škrobu na cukr, což nižší teploty podporují. Abyste tomu zabránili, skladujte svou úrodu na chladném (asi 3-4 °C) a tmavém místě, kde panuje stálá teplota a nehrozí průvan. „K tomu průvanu bych měl co dodat,“ řekl nám k tématu zahradník Lukáš P. z Nejdku. „Průvan jako takový je na nic, ale občas musíte vyvětrat. To si pamatujte, protože jinak riskujete rozšíření plísní. A ty vám úrodu zničí rychleji, než řeknete švec.“

Konec klíčení brambor, stačí je jednoduše skladovat vedle jablek

Brambory a cibuli nikdy neskladujte vedle sebe, brzy začnou hnít

Aby se vám letos úroda brambor opravdu vydařila, musíte si k ruce vzít ty správné pomocníky. Skvělá je například kyselina jantarová. iZdroj fotografie: Freepik
Vysoká vlhkost a správné větrání jsou pro zachování jejich kvality rozhodující.

Pomůže i udržování vysoké vlhkosti (kolem 85 %) – to zase zabrání vysychání brambor. Pokud se vám udržení takové hladiny nedaří, použijte k zakrytí své úrody obaly, které zadržují vlhkost – skvěle se k tomuto účelu hodí například jutové pytle nebo deky. A podobně je na tom i uložení cibule. Více o potřebných podmínkách pro uskladnění této oblíbené zeleniny prozradili Chalupáři-Zahrádkáři v tomto článku.

Jaké jsou vaše osvědčené triky pro skladování ovoce a zeleniny?

Diskuze Vstoupit do diskuze
91 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články