Cibuli z vlastní zahrádky se nic nevyrovná. Problém ale nastává ve chvíli, kdy se ji chystáte uskladnit. Dodržte několik zásad a vydrží několik měsíců.
Cibule patří v české kuchyni mezi nejzákladnější a nejčastěji používanou zeleninu. Nejinak je tomu tak ale i v jiných kulturách, jejichž receptury se bez cibule zkrátka neobejdou. Není samozřejmě tajemstvím, že domácí cibule chutná výrazně lépe, nežli ta kupovaná. Zřídkakdy se ale poštěstí celou úrodu zkonzumovat a u cibule to vlastně není ani cílem, jak píše web iReceptář. Záměrem je uskladnit ji tak, aby vydržela co možná nejdéle, ideálně po celou zimu. Vyvarujte se základních chyb, které mnozí dělají.
Dobře skladovaná cibule vydrží i měsíce
Ke správnému uskladnění cibule je nutné dodržet několik málo zásad. Je-li některá z nich porušena, cibule začne už po několika týdnech uhnívat. Vše začíná už u sběru. Cibuli je třeba sbírat ve správném stadiu zralosti, což je obvykle ve chvíli, kdy nať již začíná uvadat a vnější slupka je zlatavá a suchá – o tom už Chalupáři-Zahrádkáři psali dříve.
Velmi důležité je, aby cibule byla dostatečně vyschlá. Můžete ji zavěsit, nebo volně rozložit do přepravek a odnést do dobře odvětrávaného prostoru. Také teplota je podle návodu ze stránek TopRecepty při sušení zásadní. Máte-li možnost, rozhodně volte místnost s nižšími teplotami do 22 °C. Ty vysoké totiž vedou ke vzniku plísní a bujení choroboplodných zárodků. Cibuli čas od času zkontrolujte a kusy vykazující znaky hniloby vyhoďte.
Dalším důležitým atributem je vlhkost vzduchu. Ta ideální by se měla pohybovat okolo 70 %. A ještě jedna klíčová podmínka musí být splněna. Za žádnou cenu se nesnažte cibuli zbavit horních vrstev slupky. Právě ta ji chrání před plísní a hnilobou a udržuje ji čerstvou.
Se skladováním pomůže papír
Pokud si ovšem chcete být jistí, že vám vaše úroda vydrží opravdu až do jara, vezměte si k ruce papír. Do něj každou jednotlivou hlavičkou zabalte, nebo s ním alespoň proložte jednotlivé vrstvy (víc než dvě však nikdy nepoužívejte, kažení cibule by to urychlilo). Hodí se cokoliv – třeba staré noviny nebo nepoužité volební letáky. Papír udržuje cibuli v suchu a také brání rozšíření patogenů v případě, že by se ve vaší úrodě i přes veškerou pečlivost vyskytly nějaké poškozené nebo nakažené kusy.