Brambory patří mezi běžnou zeleninu, kterou si připravujeme v kuchyni několikrát do týdne. Často se tak stává, že nad zvoleným postupem řada z nás nijak vážně nepřemýšlí a jednoduše postupuje takříkajíc v zažitých kolejích. A stejné je to i s vařením brambor. Často si je škrábeme dopředu, necháváme je máčet v horké vodě dlouhé minuty před tím, než vůbec zapneme plotýnku apod. To je ovšem chyba.
Nejlepší způsob vaření brambor
Před vařením je nutné brambory dobře oloupat, ale co s nimi dál? Vložte je do hrnce a zalijte vodou – horkou vodou. Právě tam vám totiž při celém procesu získá zásadní výhodu. Jde o to, že čím kratší dobu si brambory ve vodě pobudou, tím méně cenných látek se do ní vylouhuje. A o jaké látky jde? Ve hře je především vitamín C a vitamíny skupiny B (B1, B5, B6). Ale nesmíme zapomenout ani na celou řadu minerálů a stopových prvků.
Jde především o fosfor, železo, měď, draslík, hořčík, vápník, sodík, jód nebo kyselinu listovou a další látky. Nejbohatší komplex vitamínů a stopových prvků obsahují atraktivně zbarvené brambory, tedy například ty s jasně žlutým a oranžovým „masem.“ Oproti klasickým odrůdám v sobě mají více více antioxidantů (karotenoidy a flavonoidy), nejvíce vitamínu C pak najdeme v nových bramborách.
Proč vařit brambory a mrkve dohromady
Brambory obsahují značné množství vitamínu C – tedy pokud ho přepočítáme na porci, kterou u této přílohy běžně konzumujeme. Aby však nebylo jeho působení ničím omezováno, vyplatí se ho kombinovat s látkami jež jeho účinnost podporují. Z těch známých jde například o betakaroten obsažený v mrkvi. Pokud tedy chcete z brambor doslova vytěžit maximum, pak do hrnce jednoduše přidejte kousek mrkve.
Jak vylepšit chuť brambor
Bohužel ne vždy chutnají brambory koupené v obchodě tak, jak bychom si nejspíš představovali. A někdy nám mnoho v košíku skončit dokonce ty přemrzlé, s nepříjemně nasládlou chutí. S obojím se však lze vypořádat jednoduše tak, že do vody na vaření brambor přidáme jeden šálek mléka. O nepříjemné pachutě se pak postará majoránka, kmín nebo libeček. Tyto bylinky (především kmín a majoránka) také brání nadýmání.
Pokud totiž brambor sníme hodně, mohou nás tyto nepříjemné problémy postihnout. V takovém případě se vyplatí uvařit si čaj z majoránky, kmínu, saturejky či fenyklu. Mimo jiné nám tyto bylinky také usnadní trávení a zabrání některým nepříjemným komplikacím. Jednou uvařené brambory také obvykle není dobře ohřívat, protože jejich chuť není zrovna oslnivá. Jejich oxidaci můžete částečně předejít tím, že je uložíte do vzduchotěsné nádoby.
Brambory pečené přímo v omáčce
Už se vám vařené brambory přejedly, ale vy se přitom nechcete zdržovat s jejich jinou, mnohem pracnější úpravou? Pokud pečete kuře, nebude to třeba. Stačí, když si pomůžete jednoduchým trikem. Brambory oškrábejte, jako kdybyste je chtěli vařit. Místo toho je však vyrovnejte na plech, přelijte několika kapkami másla nebo oleje a na tohle bramborové lůžko položte kuře. Lehce ho podlijte a pečte.
Všechna šťáva a další tekutiny budou pomalu stékat k bramborám. Ty je do sebe nasají a okolním teplem se zároveň uvaří. Získáte tak skvělou přílohu, která bude strávníkům dost možná chutnat ještě více, než upečené maso. Mimochodem – aby nebyla prsa kuřete suchá, nadzdvihněte jejich kůži a vložte do tohoto místa kousek másla, případně je v tomto místě potřete olejem. Uvidíte, že tak šťavnaté kuře jste ještě nikdy nejedli.
Snažíte se také z brambor při vaření vytěžit maximum nebo jsou pro vás jen obyčejnou přílohou?