Šrucha zelná (Portulaca oleracea) neboli kuří noha je nízká plazivá rostlina z čeledi šruchovitých (Portulacaceae). Mezi její typické znaky patří červeně zbarvená lodyha, lesklé sukulentní listy a žluté květy objevující se od června do října. Daří se jí v písčitých půdách a na slunných stanovištích. Mnoho pěstitelů tuto rostlinku nemá zrovna v lásce. Důvodem jejich nelibosti je to, že šrucha je typickým plevelem v zahrádkách.
Šrucha sloužila jako ochranný amulet
Už ve starověku se tato bylinka používala jako chutná zelenina. A pro své léčebné účinky byla ceněna natolik, že ji známý římský válečník a filosof Plinius starší dokonce doporučoval nosit i jako amulet proti jakémukoliv zlu. Vysoký obsah vitamínu C ji pak předurčoval i jako skvělý lék pro léčbu kurdějí.
Kde roste šrucha zelná
Vysoká zaplevelovací schopnost této rostliny spočívá v jejích poměrně nízkých nárocích na prostředí a v neskutečně obrovské produkci semen. Jedna šrucha dokáže vytvořit až několik tisíc kusů s výbornou klíčivostí. V trávníku nebo záhoncích se zeleninou tak dokáže nadělat pěknou neplechu. Její likvidace není žádná procházka růžovým sadem, jelikož osivo klíčí až následující rok po přemrznutí v zemině. Nejlepším způsobem regulace je vhodné střídání plodin a výsev zeleného hnojení.
Účinky šruchy zelné
Šrucha ovšem není jen tak ledajaký plevel. Téměř nikdo neví, že její nať lidem poskytuje velké množství léčivých účinků.
- Snižuje hladinu cholesterolu.
- Má příznivý vliv na trávení.
- Léčí záněty žaludku a střev.
- Působí jako prevence zácpy.
- Urychluje hojení nejrůznějších poranění kůže.
- Posiluje imunitu a obranyschopnost.
Tajemství této byliny spočívá v obsahu vitamínů (C, E, B1, B2 a B3), provitamínu A, fosforu, zinku, hořčíku, železa, koenzymu Q10 a omega-3-mastných kyselin.
I přes tyto skutečnosti se většina z nás šruchy snaží neustále zbavit. Zahradníci z jiných států, např. z Nizozemska a Turecka, ji přitom pěstují jakožto zeleninu. Zkuste i vy tuto plevelnou bylinku zařadit do svého jídelníčku. Můžete si z ní připravit salát, přidat ji do špenátu nebo tvarohových a sýrových pomazánek nebo ji podusit na způsob kapusty. Sklizeň provádějte během letních měsíců. Rostliny ovšem nikdy nenechte dojít až do květu, jelikož pak hořknou.
Jedlý plevel pro zdraví
Ze šruchy si můžete také připravit nesmírně zdravý odvar, na který budete potřebovat:
- ¼ litru vody,
- 10 g sušené nati.
Části rostlin zalijte vodou a nechte 10 minut vařit. Stejnou dobu pak nechte louhovat. Vzniklý odvar pijte třikrát denně na lačno. Docílíte tak stimulace imunitního systému a snížení cholesterolu.
Pokud nemáte možnost sbírat divokou šruchu, můžete si ji sami vypěstovat. Výborný je např. kultivar Green Purslane. Péče o něj je naprosto snadná. Stačí, když ho v dubnu až srpnu vysejete přímo na slunné venkovní stanoviště, občas ho zalijete a od července do října můžete sklízet. Při nákupu semen si je ale nepopleťte se šruchou velkokvětou (Portulaca grandiflora). Jedná se okrasný druh.
Patříte mezi zahradníky, kteří se šruchy snaží zbavit, nebo ji využíváte v kuchyni?