Okurky nakladačky patří mezi oblíbené plodiny. Ne vždy je třeba je však zpracovávat zdlouhavě, a navíc je zavařovat, aby byly chutné šťavnaté. Lze je samozřejmě konzumovat i syrové, k tomu je předurčuje jejich jemná slupka a křupavá dužina. Ovšem při naložení tyto vlastnosti vyniknou ještě lépe.
Rychlý recept na naložené okurky
Nebudete potřebovat žádné zavařovací sklenice ani nic podobného. Okurky jsou chutné samy o sobě, takže si vystačí jen s několika základními ingrediencemi. A postup samotný je časově nenáročný.
Ingredience:
- čerstvé okurky 1 kg.
- sůl (nejlépe bez jódu) 2 lžičky
- krupicový cukr 1 lžička
- 3 až 4 stroužky česneku
- bylinky: petržel, kopr a mladé hroznové listy
A jak postupovat? Nejdříve omyté malé okurky nakrájejte na malé kostičky. Můžete samozřejmě udělat i větší kusy, pak ovšem nebudou tak chutné, ani tak rychle hotové. Poté omyjte petržel, kopr a vinné listy a nasekejte je najemno. Poté už vám k dohotovení receptu stačí jen málo – jednoduše připravené suroviny vložte do igelitového sáčku a dobře promíchejte. Nakonec vše uložte do lednice a nechte okurky odpočívat alespoň hodinu.
Teplá okurková polévka
Ale zpracovat lze i salátové okurky. Ty jsou samozřejmě nejlepší čerstvé. Při nadúrodě okurek ale kolikrát nevíme, co s nimi. Když už všem lezou ušima a rodina kategoricky odmítá další okurkový salát, pak přijde vhod recept na polévku, kam okurku propašujete a ostatní nebudou ani vědět, co jedí. Základ této polévky bez smetany lze navíc bez problémů zamrazit a použít později. Dá se tak zpracovat větší množství okurek, které byste jinak nespotřebovali.
Krémová okurková polévka se smetanou
Ingredience:
- 2 salátové okurky
- 1 velká cibule
- 3 až 4 stroužky česneku
- velká hrst listové petržele
- pár snítek kopru nebo 1 lžička koření tzatziki
- 1 lžíce másla
- 2 trojúhelníčky taveného sýra (neochuceného) nebo 1 velká brambora na zahuštění
- asi ½ l zeleninového vývaru
- 1 lžička octa (nemusí být)
- půl kelímku 12% smetany nebo zakysané smetany
- sůl, pepř
- kopr, pažitka nebo petrželka na ozdobu
- 2 starší rohlíky a lžíce másla, případně strouhaný sýr na krutonky
Postup na teplou okurkovou polévku
Okurky oloupejte, zbavte velkých jader (pokud je mají) a nakrájejte na větší kostky nebo půlkolečka. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, petrželku a kopr nahrubo. Pokud použijete bramboru, také ji oloupejte a nakrájejte na větší kostky. V hrnci rozpusťte máslo, osmažte nejdříve cibulku dosklovata, přihoďte česnek, chvilku restujte, pak přidejte bylinky, nechte rozvonět a pokud budete dávat tzatziki, tak teď je jeho chvíle
Poté vložte okurky a případně bramboru a zalijte vývarem, aby vše bylo potopené. Vařte doměkka. Když jsou okurky i brambory měkké, přidejte do hrnce tavený sýr (pokud jste použili bramboru, nemusíte, obojí funguje jako zahušťovadlo do polévky, ale můžete klidně dát i obojí). Polévku rozmixujte, přidejte smetanu a dochuťte solí, pepřem a případně octem. Ten přidávejte pouze v případě, pokud chcete polévku více kyselou.
Dohotovení teplé okurkové polévky
Mírně nakyslá po okurkách bude sama o sobě, zvláště když přidáváte tavený sýr. Pokud je příliš hustá, nařeďte ji vývarem. Na talířích polévku posypte čerstvými bylinkami a podávejte s krutonky nebo dukáty.
Krutonky a dukátky do polévky
Mezitím si nakrájejte rohlíky na kostičky, v pánvi rozpusťte máslo a krutonky opékejte na mírném ohni dozlatova a dokřupava. Můžete si také máslo rozpustit na malém pekáčku, rohlíky do něj vsypat, promíchat a upéci v troubě. Úžasné jsou také takzvané sýrové dukátky: kolečka rohlíků namažte lehce máslem, rozložte je na plech s pečícím papírem a zasypte strouhaným sýrem. Pečte, až se sýr rozpustí a zezlátne.
Jaké jsou vaše tipy pro zpracování nadúrody okurek?