Kukuřice může vydržet jako čerstvá po dlouhou dobu – stačí jen vědět, jak ji správně uskladnit a které suroviny použít.
Sladké klasy kukuřice patří u stánků s rychlým občerstvením k oblíbeným pochoutkám. Ovšem připravit si je můžete i doma – stačí jen pěstovat tu správnou odrůdu. Aby vám však vydržela opravdu dlouho, musíte její plody také správně skladovat. A mrazák k tomu opravdu potřebovat nebudete.
Uskladněte kukuřici jako čerstvou
Potřebovat budete jenom zavařovací sklenice, správný postup a optimálně zvolené suroviny. A co si tedy vzít k uskladnění kukuřice k ruce?
- 10 kukuřičných klasů
- 1,5 polévkové lžíce soli na každou sklenici (o objemu 3 l)
- 1 polévkovou lžíci krystalového cukru na každou sklenici
- převařenou vodu
A jak postupovat? Kukuřice dobře omyjte. Poté je vložte do sklenic, zasypte cukrem a solí, a nakonec na ně nalijte převařenou vodu. Ta musí dosahovat až po vrch. Poté sklenice vložte do hrnce, na jehož dno jste umístili látkovou utěrku (to proto, aby se kukuřice nezačaly ode dna hrnce vařit). Sklenice zavíčkujte, zalijte je vodou asi do jedné třetiny a hrnec dejte na sporák. Sterilizujte po dobu 30 minut a máte hotovo.
Další tipy pro zavařování kukuřice
Samozřejmě si můžete klasy nejrůznějším způsobem ochutit – do sklenice stačí jen přidat různé druhy koření. S poměrem soli a cukru však příliš nehýbejte, ohrozili byste trvanlivost finálního produktu. Sklenici s kukuřicí skladujte ve spíži na chladném a tmavém místě – vydrží vám tu až dva roky. Po vytažení z nálevu budou opravdu jako čerstvé a můžete je připravit přesně tak, jak jste zvyklí.