Maliny jsou patří mezi nejvoňavější plody léta. Můžete je zamrazit nebo nasušit, abyste si později mohli dopřát zdravé ovoce.
Nádherně zralé a šťavnaté maliny na zahrádkách téměř nemají konkurenci. Ovšem pokud si na nich chcete pochutnávat nejen v létě, ale také v chladném období, musíte se je naučit správně uchovávat. Pokud správně uskladníte maliny na zimu, pak z nich můžete později uvařit nejen kompoty a želé, ale také je použít jako náplň do koláčů a ovocných knedlíků nebo si na nich jednoduše pochutnat jen tak.
Jak zamrazit maliny na zimu
Maliny si na zimu zamrazíte nejlépe tak, že je uložíte celé do mrazáku. Ovšem aby si po rozmrazení zachovaly své typické vlastnosti, je nutné dodržovat určitý postup. Především vždy vybírejte pouze maximálně zralé a nezkažené ovoce. Pro zmrazení je lepší použít nemyté maliny, ale pokud se je přesto rozhodnete opláchnout, pak to udělejte opatrně a před zmrazením je vždy důkladně osušte.
V malinách se totiž může skrývat různý hmyz. Abyste se ho zbavili, zalijte maliny na několik minut lehce osolenou vodou. Použijte proto studenou vodu (1 litr) a přidejte do ní sůl (20 gramů). Maliny nechte louhovat ve slaném nálevu asi 10–15 minut a poté je jemně přesypte do cedníku a propláchněte pod tekoucí vodou. Nechte několik minut dostát, aby mohly pustit přebytečnou vodu, a nakonec je opatrně osušte.
Jak osušit maliny před mražením
Maliny rozprostřete do jedné vrstvy na savý ručník a nechte úplně vyschnout. To bude trvat asi 20 minut. Chcete-li zmrazit maliny v mrazáku, pak je rozložte už dokonale suché na velký tác nebo prkénko. Měly by ležet v jedné vrstvě a vzájemně se nedotýkat. Tác s malinami dejte na jeden den do mrazáku. Během této doby zcela zmrznou a lze je bez potíží přesypat do nádoby, takže bude jejich skladování mnohem jednodušší.
Jak nasušit maliny na zimu
Kromě mrazení však můžete vsadit i na sušení. To lze provést i bez speciálního vybavení. Sbírejte je tak, aby nebyly přezrálé. Sběr je také vždy lepší provádět za suchého počasí. Doporučuje se volit spíše mírně nezralé bobule než přezrálé maliny. Maliny rozložte na silný papír nebo čistou bavlněnou tkaninu. A sušte na místě, kde je dobré větrání, ale nikoli přímé slunce, jinak můžete přijít o vitamíny. Čas od času promíchejte. Sušení tímto způsobem bude trvat cca 5 dnů.
Sušení malin v sušičce
Mnohem rychlejší je sušení malin v sušičce. A jak na něj? Budete potřebovat model, který dokáže udržet teplotu okolo 60 °C a dobrou cirkulaci vzduchu. Maliny se před sušením nejdříve omyjí a poté rozloží na kuchyňskou utěrku, aby mohly dobře proschnout. Dále je třeba je rovnoměrně rozmístit na plato elektrické sušičky tak, aby mezi jednotlivými plody byl jen velmi malý prostor.
Teplotu nastavte v rozmezí od 30 do 60 ° C – vždy je lepší postupně přidávat. Maliny je třeba pravidelně kontrolovat, a to asi jednou za hodinu. Sušení malin v sušičce zabere v průměru 3–4 hodiny. Pokud byste tentýž proces prováděli v obyčejné troubě s pootevřenými dvířky, pak sušení potrvá asi 6 hodin. Usušené maliny uložte na tmavé, suché místo s nízkou teplotou. Takto maliny vydrží až 2 roky.