Osvojte si, jak umýt troubu kyselinou citronovou, sodou nebo octem. Lehce se zbavíte i těch nejodolnějších usazenin.
Kvůli vyčištění trouby od připečené špíny není nutné kupovat speciální čisticí prostředky. Naopak. Stačí se podívat do běžné kuchyňské skříně a okamžitě v ní najdete celý arzenál nástrojů, které budou mít ten samý účinek, jako jakákoliv lahev „chemie“. Musíte jen vědět, jakým způsobem tyto pomocníky správně použít.
Kyselina citronová nebo citron
Pokud je vaše znečištění čerstvé, protože vám právě do trouby vytekla třeba šťáva z kuřete nebo těsto z formy, pak jednoduše smíchejte citronovou šťávu a vodu ve stejném poměru. Poté do této tekutiny namočte houbičku na nádobí a otřete s ní stěny trouby. Příliš ji neždímejte – potřebujete, aby se nečistoty opravdu namočily. Nechte působit půl hodiny až hodinu a poté otřete vlhkým hadříkem.
Ale citronovou šťávou lze použít i na staré nečistoty a mastnotu, ovšem bude na ně muset působit mnohem déle. Pokud se vám nechce čekat, pak vsaďte raději na kyselinu citronovou. Nalijte ji do pekáče (budete potřebovat 1 balíček na 0,5 l) a ten vložte do trouby rozehřáté na 200 °C na 30 až 40 minut. Poté troubu vypněte a počkejte, až vychladne. Všechny spálené nečistoty setřete hadříkem a ty opravdu odolné ještě potřete plátkem citronu. Pak pustí také.
Jedlá soda a ocet na troubu
Nemáte doma citron ani kyselinu? Pak vsaďte na jiné pomocníky. Vezměte si kuchyňskou houbičku a nasypte na ni jedlou sodu. Lehce navlhčete a jemně vzniklou pastu naneste na stěny trouby. Poté vezměte rozprašovač s octem a sodu postříkejte. Nechte hodinu působit, a poté troubu umyjte hadříkem namočeným v saponátu nebo v mýdlové vodě.
Na závěr vše dosušte papírovou utěrkou. Opravdu silné nečistoty si však rozhodně zaslouží úpravu postupu. V takovém případě nejdříve otřete stěny trouby hadrem namočeným v octě. Poté ještě vlhkou troubu posypte jedlou sodou, a nakonec postříkejte vodou. Vše nechte dvě hodiny působit a troubu umyjte dočista.
Jak čistit troubu solí
Tuto metodu využijete skvěle ve chvíli, kdy je trouba ještě teplá, tedy ihned po pečení. Na dno trouby a na plech na roštu nasypte sůl, zavřete dvířka a počkejte půl hodiny. Jakmile sůl zezlátne, máte hotovo. Vychladlou troubu umyjte hadříkem namočeným v saponátu a poté spotřebič osušte papírovými utěrkami.
Amoniak pro čištění trouby
Se špínou si poradí i amoniak. Pomocí rozprašovače nebo houbičky ošetřete všechny znečištěné povrchy koncentrovaným čpavkem, zavřete dvířka, nechte přes noc působit. Ráno troubu umyjte a máte hotovo. Pamatujte si však, že po čpavku je třeba troubu odvětrat.
Trouba se vyčistí i sama
Některé moderní spotřebiče však podobný proces zvládnou zcela samy. Mají totiž tlačítko určené pro samočištění. Během něj je možné nechat troubu běžet naprázdno při vysoké teplotě. Předtím však musíte zevnitř vyjmout rošty. Po uplynutí stanoveného času obvykle stačí všechny nečistoty setřít suchou utěrkou. Ty odolnější odstraníte s pomocí octa.