Nápadů na marmelády není nikdy dost. A díky těmto netradičním receptům v nich lze zpracovat i mnohé opravdu neobvyklé suroviny.
Naučte se připravovat marmelády tak, aby se každá návštěva opravdu takříkajíc „olízla.“ A nemusíte přitom čekat jen na úrodu ovoce. Lahodnou marmeládu vykouzlíte třeba i z obyčejné červené řepy. Stačí se jen inspirovat tím správným postupem.
Marmeláda z červené řepy
- řepa – 1 kg
- sušený kořen zázvoru – 20 gramů
- cukr – 1 kg
- citronová šťáva – podle chuti
- voda – 250 ml
Řepu nejdříve oloupejte, a poté nakrájejte na kousky. Následně svařte z cukru a vody sirup a nakrájenou červenou řepu s ním zalijte. Pokud chcete, aby měla marmeláda ještě o něco lepší chuť, přidejte do ní trochu citronové šťávy. Nechte chvíli odležet. Poté řepu vyjměte a sirup nechte ještě chvíli povařit. Mělo by vám stačit asi 5 minut. A tento postup zopakujte ještě třikrát nebo ještě lépe čtyřikrát. V poslední fázi už jen do marmelády přidejte zázvor a hmotu naplňte do sklenic. Stačí je pevně uzavřít.
Marmeláda z cibule
Téhle marmeládě se říká spíše chutney alias čatní, ale to nic nemění na tom, že je opravdu výborná. A co budete k její přípravě potřebovat?
- cibule – 1 kg
- cukr – 0,7 kg
- bílé víno – 50 ml
- voda – 150 ml
- olivový olej – podle potřeby
Nejdříve je třeba cibuli oloupat a nakrájet na kolečka. Ty poté orestujte na olivovém oleji dozlatova. Ale pozor – nikdy se nesmí spálit. Mezitím si svařte sirup z cukru, vína a vody. Jakmile bude cibule hotová, sejměte ji z pánve a vložte do vroucího sirupu. V něm ji musíte uvařit doměkka (bude to trvat asi 30 až 40 minut). Marmeládu z cibule pak ještě horkou nalijte do sklenic a dobře utáhněte víčka.
Marmeláda ze salátové okurky
I tahle marmeláda je spíše slanější, což jí však na chuti nijak neubírá. Připravit si musíte jen pár ingrediencí.
- malé okurky – 1 kg
- cukr – 600 gramů
- vápno – 1 kus
- máta – 1 snítka
Okurky je třeba ze všeho nejdříve dobře omýt a nakrájet na malé kostičky. Jakmile to budete mít, zasypte je cukrem. Teď musíte počkat asi čtvrt hodiny, dokud se z nich nezačne uvolňovat tekutina. Mezitím si připravte limetku – ostrouhejte z ní kůru a vymačkejte šťávu. Kůru i šťávu pak přidejte do nádoby, v níž jste nechali odpočívat okurky s cukrem. Ve vhodné nádobě přiveďte k varu. Poté sejměte z plamene a nechte vychladnout. Tento postup opakujte nejlépe čtyřikrát. Nakonec ještě horkou marmeládu nalijte do sklenic.
Rebarborová marmeláda s pomerančem
Na sběr rebarbory už je nyní pozdě. K přípravě ovšem může využít zásoby z mrazáku. Ovšem pokud máte doma starou anglickou odrůdu Glaskin´s Perpetual, můžete ji konzumovat celou sezonu, protože u ní nedochází k nadměrnému zvýšení obsahu kyseliny šťavelové.
- rebarbora – 500 gramů
- pomeranč – 150 gramů
- cukr – 500 gramů
Stonky rebarbory oloupejte. Poté je nakrájejte na tenké plátky. Pomeranč oloupejte a také nakrájejte. Poté ho smíchejte s rebarborou a prosypte cukrem. Nechte odpočívat asi hodinu. Vše přesuňte do vhodné nádoby, přiveďte k varu a nechte asi 2 minuty probublávat. Následně ztlumte plamen na minimum a vařte asi 12 minut. Ještě horkou marmeládu plňte do sklenic.