Uchování červené řepy na zimu není vůbec žádná věda. A lze to zvládnout i bez sklepa nebo balkonu. A to velmi jednoduše.
Řepa červená (Beta vulgaris var. Vulgaris) obsahuje řadu cenných výživových látek. Při nesprávném skladování se však většina z nich vytrácí. Uchovejte ji v perfektním stavu i bez sklepa nebo jiných chladných prostor. Můžete ji totiž i zamrazit, nasušit nebo upravit jako pickles.
Skladování řepy ve sklepě
Vyberte si místnost s teplotami na bodu mrazu a řepu dobře přeberte. Dokonale zdravé kusy pak vložte do dřevěných nebo kartonových beden a zasypte je pískem nebo pilinami. Množství odebírejte podle potřeby.
Uchování řepy v bytě
Poradíte si i ve chvíli, kdy máte k dispozici balkon nebo chladnou spíž. Pravidlo uskladnění je stejné jako v případě uložení řepy do sklepa. A pokud teplota klesne pod 9 °C, pak je na místě řepu izolovat například ochranným obalem z polystyrenu.
Mražení červené řepy
Červenou řepu zmražujte již uvařenou, syrová se na mražení nehodí, obsahuje příliš vody.
Postup:
- Bulvy omyjte a odstraňte případné zbytky listů a kořenů. Nenarušujte ale slupku, aby vám z řepy neunikala šťáva.
- Řepu vařte v mírně osolené vodě do měkka. Podle velikosti to bude trvat 1 až 3 hodiny. Měkkost vyzkoušejte tenkým ostrým nožem nebo jehlicí. Když řepa hladce sklouzne, je měkká.
- Sceďte ji a nechte částečně vychladnout, pak oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte.
- Řepu rozdělte nejlépe do mrazících sáčků na porce a zamrazte. Bez újmy na chuti vydrží asi 3 měsíce.
Sušení aneb chipsy z červené řepy
Z řepy lze vyrobit chutné zdravé chipsy.
Potřebujete:
- 4 bulvy červené řepy (střední velikost)
Na marinádu:
- 50 ml jablečného octa
- 50 ml vody
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Řepu oloupejte, omyjte a nakrájejte nebo nakrouhejte na tenoučké plátky (1 mm). Na marinádu smíchejte ocet, vodu a olej. Plátky řepy do ní namočte a opatrně promíchejte. Nechte marinovat 15 minut. Neosušenou řepu rozložte do sušičky a mírně posolte a popepřete (podle chuti). Sušte na 60 °C asi 7 hodin do křupava. Chipsy ihned po vychladnutí přendejte do vzduchotěsné nádoby, jinak zvlhnou.
Pickles z červené řepy je skvělé
Vyzkoušet můžete i oblíbené kvašení. Aby řepa správně kvasila, je třeba do ní přidat zelí nebo třeba kedlubnu. A jak nato?
- 500 gramů červené řepy
- 500 gramů kedlubny
- 1 cibule (střední)
- 11 g soli
Zeleninu oloupejte a nakrájejte. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka. Vše kromě řepy smíchejte v misce, aby zelenina pustila vodu. Nakonec přidejte cibuli a zlehka promíchejte. Vše natlačte do vhodné sklenice a v případě potřeby dolijte převařenou studenou vodou. Pak zeleninu zatižte tak, aby byla kompletně potopená a uzavřete víčkem (neutahujte). Sklenici podložte talířkem a dejte na teplé místo (okolo 20 °C). Nechte kvasit 4 až 5 dnů, a pak stav pickles vyhodnoťte. Jestliže zelenina změkla a chutná vám, přemístěte vše do běžné sklenice, jinak nechte ještě 1 den kvasit.