Zmrazení zakysané smetany: Ušlehání zvýší trvanlivost až o 6 měsíců

Pokud se vám podařilo koupit v akci větší množství zakysané smetany, můžete ji zamrazit pro pozdější použití

Pro zmrazení je ideální domácí smetana s vysokým obsahem tuku. i Zdroj fotografie: Dobromila / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Zakysanou smetanu zamrazit můžete, ale její struktura již nebude tak hedvábná, jako před tím. Způsobí to oddělení sušiny a vody, takže výsledkem bude hrudkovitá konzistence. Chuť se však nezmění a do některých receptů ji můžete zcela normálně použít.

Jak zamrazit zakysanou smetanu

Zakysanou smetanu lze snadno zmrazit a uchovat na delší dobu. Zde je postup, jak na to:

  • Rozdělte zakysanou smetanu na menší porce podle toho, kolik smetany potřebujete při každém použití.
  • Připravte si mrazicí sáčky nebo nádoby s pevným uzávěrem, které jsou vhodné pro mrazení potravin.
  • Naplňte mrazicí sáčky nebo nádoby zakysanou smetanou, přitom nezapomeňte ponechat malý prostor na zvětšení jejího objemu během zmrazování.
  • Vše označte datem zmrazení, abyste věděli, jak dlouho je uložena v mrazničce.
  • Umístěte mrazicí sáčky nebo nádoby se zakysanou smetanou do mrazničky a zmrazte.
  • Před použitím nechte zakysanou smetanu rozmrazit v lednici, ne při pokojové teplotě. Poté ji použijte jako obvykle.

Jak ji zamrazit opravdu perfektně

Pokud jste koupili velké balení a potřebujete zamrazit jen část, smetanu našlehejte (méně se změní struktura) a dejte ji do vzduchotěsné nádobky nebo sáčku se zipem a zamrazte. Můžete také zamrazit celé neotevřené balení. V obou případech vše popište datem uložení a co nejrychleji zmrazte. Takto smetana vydrží asi 6 měsíců.

Jak zamrazit zakysanou smetanu iZdroj fotografie: Depositphotos

Rozmrazení zakysané smetany

Smetanu rozmrazujte zásadně v lednici, při pokojové teplotě by se v ní mohly začít množit bakterie. Můžete se pokusit jí částečně dodat hladkou strukturu rozmixováním nebo našleháním, přidat lze i lžičku nebo dvě škrobu na zahuštění. Pak ji nechte v lednici znovu ztuhnout. Na zálivku do salátu už asi použitelná nebude, ale na vaření nebo do pečených moučníků se hodí zcela bez problémů. Rozmrazenou zakysanou smetanu spotřebujte nejlépe do 24 hodin.

Čím ji v případě potřeby nahradit

Nemáte-li doma „zakysanku“ ani čerstvou ani mraženou, přijdou na řadu jiné varianty. Dá se nahradit jak ve studených pokrmech, tak i v teplých.

Náhražky smetany zastudena

Zakysanou smetanu zcela snadno a bez újmy na chuti nahradí smetanový bílý jogurt nebo řídký tvaroh. Hustý tvaroh nebo řecký jogurt nařeďte mlékem a přikápněte 1 až 2 lžičky citrónové šťávy. Použijte do dipů, pomazánek, na saláty nebo do moučníkových těst.

Proč zamrazovat zakysanou smetanu a jak to udělat správně iZdroj fotografie: Depositphotos

Náhrada smetany v teplých pokrmech

Do omáčky nebo polévky při vaření přidejte místo zakysané smetany mléko a pár kapek citrónové šťávy. Po odstavení vmíchejte pár kousků chladného másla, které pokrm zjemní a zároveň zahustí. Můžete také použít krémový sýr, například Lučinu. Na dozdobení a dochucení polévky přímo na talíři použijte bílý jogurt.

Dobré tipy pro mrazení smetany

Pokud se přece jen rozhodnete sáhnout po rozmražené zakysané smetaně, musíte si uvědomit, že po rozmrazení by mohla mít jinou konzistenci a chuť než ta čerstvá. Pokud je to možné, snažte se také vždy používat zmrazenou zakysanou smetanu co nejdříve po rozmrazení.

Jak uchováváte netradiční přebytky potravin vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články