Hrnec už nikdy nepřeteče: Kdo ho nechce neustále hlídat, musí znát zlaté rady našich babiček, které se tímto problémem nikdy nemusely zaobírat

Co dělat, aby voda z hrnce při vaření nepřetekla a nevzkypěla. Inspirujte se radami našich babiček a sporák už nikdy nebudete muset čistit.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Když dáte vařit do hrnce vodu nebo mléko, jistě víte, že stačí jen krátká chvilka nepozornosti a může dojít k jejich vzkypění a opuštění nádoby. Pokud chcete takovým malým kuchyňským katastrofám předejít, naučte se osvědčené metody, které tomuto procesu zabrání jednou provždy.

Pomůže obyčejná vařečka

Na hrnec jednoduše položte obyčejnou dřevěnou vařečku. Měla by ležet na okrajích nezakrytého hrnce, a vést středem. Bublinky páry, které se tvoří při vaření, díky ní okamžitě zmizí a voda (nebo mléko) prostě nestihnou vzkypět. Ale pozor – funguje to jen do té doby, dokud je vařečka suchá. Jakmile příliš nasákne tekutinou, vzkypění už nezabrání. Pokud tedy vaříte mléko či vodu delší dobu, po několika minutách tento nástroj vyměňte.

Pomůže i trocha tuku

Další možností je i je potření stěn hrnce máslem, olejem nebo jiným tukem (samozřejmě zevnitř). Udělejte to ještě před tím, než se tekutina v hrnci začne vařit. Díky takovéto překážce voda (nebo mléko) nikdy nevystoupají nahoru a nezačnou se vařit.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Vyplatí se to udělat například při vaření brambor, krup, vývaru nebo těstovin. Uvidíte, že už nikdy nebudete muset řešit pracné čištění sporáku. Olej však můžete přidat i do tekutiny v hrnci, pokud je to možné – pár kapek zabrání přetečení na docela dlouhou dobu.

Pozor na pokličku na hrnci

A nikdy, také nezakrývejte hrnec, pokud máte plamen na příliš vysoký stupeň. V takové chvíli je totiž překypění tekutiny skoro jistotou. Pokud se vám něco takového stane, nezbude vám než sporák důkladně vydrhnout. A čím? Například obyčejnou solí nebo kyselinou citronovou. Ty jsou na skvrny nepřekonatelné.

Jaké jsou vaše osvědčené kuchyňské triky?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články