Březen jako ideální čas k prořezávání dřevin: U ovocných keřů zvýší úrodu, jabloním zase zlepší zdraví

Březen je ideální obdobím pro prořez celé řady dřevin. Budou poté krásnější a bujnější a odmění vás i množstvím plodů a květů.

Které rostliny prořezávat v březnu, aby byla zahrada bujnější i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Během března se rozhodně nevyplatí odpočívat. Pokud vlastníte zahradu, je třeba se o ni řádně postarat. Pokud nic nezanedbáte, bude vám dělat radost po celý rok. Důležitý je například správný prořez dřevin.

V první polovině března prořežte ovocné keře

Prořezávání rybízu je proces, při kterém se odstraňují staré a nežádoucí větve a výhonky, aby se podpořil růst těch nových a zlepšil se vzhled i plodnost rostliny. Prořezávání se obvykle provádí začátkem jara, kdy jsou rostliny v klidovém období (stejné období je vhodné i pro řez angreštu). A jak postupovat? Odstraňte staré a nemocné větve, abyste podpořili růst nových a zdravých výhonů.

Zbavte se také větví rostoucích dovnitř, aby se zlepšil průchod světla a vzduchu. Větve pak zkracujte na 1/3 nebo 1/2 délky, čímž stimulujete růst nových výhonů a zlepšíte plodnost rostliny. Větve a výhonky by měly být odříznuty v úhlu 45 stupňů, aby se minimalizovala možnost zanesení infekce. Odstraňujte také výhonky rostoucí ze země, jinak se vám rybíz brzy rozšíří po celé zahradě.

Druhá polovina března svědčí jabloním

Zahradnické nůžky však ještě určitě neodkládejte. V druhé polovině března je ten správný čas pro řez hrušní a jabloní. Prořezávání by mělo být prováděno nejpozději v druhé polovině března, kdy jsou stromy v klidovém období. Hlavním cílem prořezávání je odstranění všech mrtvých, poškozených a nemocných větví a odlehčení koruny. Cílem je vytvořit otvory a otevřené prostory v koruně stromu, aby světlo pronikalo dovnitř a mohly se vytvářet plody.

Co prořezávat v březnu iZdroj fotografie: Depositphotos

Pamatujte, že jablka rostou na větvích, které jsou starší než 2 roky, takže bude nutné ponechat dostatečný počet těchto větví, aby strom byl plodný. Neodstraňujte také nikdy více než třetinu koruny stromu najednou, aby nebyl strom vystaven přílišnému stresu a nedošlo k ohrožení jeho zdraví. Vždy také používejte kvalitní nůžky (ostrý řez přispívá k rychlejšímu hojení rány).

V březnu lze řezat i růže

Růže se obvykle prořezávají na jaře, předtím než začnou rašit nové výhonky. V závislosti na klimatu a odrůdě mohou být termíny různé, ale obecně se doporučuje prořezávat růže někdy v únoru až březnu. Prořezávání růží pomáhá odstranit staré, poškozené a nemocné výhony a dokáže tak podpořit růst nových, silných větví a samozřejmě i nasazování velkého množství květů. Zároveň se tak udržuje i kompaktní a esteticky příjemný tvar rostliny. Obecně se doporučuje odstranit 1/3 až 1/2 délky výhonů a odříznout je asi 5 mm nad pupenem.

Zaměřte se také na všechny staré, slabé a poškozené větve, stejně jako na ty, které rostou dovnitř ke středu rostliny a brání přístupu světla a vzduchu. Po prořezání můžete rostliny hnojit a případně mulčovat. Dále je důležité je pravidelně zalévat a sledovat, zda se na nich neobjevují známky chorob nebo škůdců. Je také dobré mít na paměti, že každá odrůda růží může vyžadovat trochu jiný přístup k prořezávání, takže je vždy dobré přečíst si specifické pokyny pro vaši rostlinu nebo se poradit s odborníkem na zahradničení.

Jak na jarní řez růží krok za krokem

Jak o svou zahradu v březnu pečujete vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články