Jak na výrobu vlastní udírny: Poslouží celou sezónu, ohromí rodinu i přátele

Pokud patříte mezi milovníky masa a nemůžete se dočkat sezóny grilování a opékání masa na ohni, můžete si tuto sezónu plnou chuti prodloužit vlastní udírnou.

udírna, dřevo, kamna i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Chuti masa připraveného na ohni se téměř nic nevyrovná. Příjemný čas strávený na zahradě při čekání, než bude jídlo hotové, ještě umocňuje požitek z celého pokrmu. Opravdovou pochoutku si můžete dopřát i mimo grilovací sezónu. Svépomocí si můžete vyrobit udírnu, která nejen originálně doplní vaši zahradu, ale také vám pomůže připravit ty nejlahodnější dobrůtky v průběhu celého roku. Tato jednoduchá ale velmi výkonná udírna by neměla chybět na zahradě žádného milovníka masa.

Začněte s výstavbou základny

Prvním krokem při výstavbě udírny je správné položení základů. Vyberte si na své zahradě to pravé místo a pusťte se do práce. Nejprve na zem položte kouřovod, který bude do udírny přivádět kouř z kamen. Kolem kouřovodu poskládejte ztracené bednění, na pevno jednotlivé kousky spojte a pokračujte nahoru. Vrstva ztraceného bednění by měla končit alespoň 1 – 2 řady nad ústím kouřovodu.

Postavte udírnu z cedru

K výstavbě dřevěné části udírny použijte jen to nejlepší dřevo. Ideálně se pro výstavbu této konstrukce hodí cedr, který obsahuje přírodní oleje a je tím ochráněn před vznikem plísní a hnilobou. Dřevěnou část vyrobte 1,5 – 2krát vyšší než základnu ze ztraceného bednění. Nejprve si vyrobte dřevěné rámy po obvodu základny. Každý rám ještě podle potřeby vyztužte, aby byla konstrukce opravdu bytelná a pevná. Přední stranu nechte prázdnou, na ni později nainstalujete dveře do udírny.

maso, uzení, dřevěná udírna iZdroj fotografie: Depositphotos

Jakmile máte hrubou konstrukci vyrobenou, můžete se pustit do obkládání rámů připravenými cedrovými deskami. Desky nejprve důkladně naměřte, nařežte a následně pomocí hřebíků připevněte na rámy udírny. Z dalších kusů dřeva si vyrobte krovy na střechu. Její část po směru kouřovodu můžete protáhnout, a následně pod ní skladovat nařezané dřevo k zatápění.

Odvod kouře střechou

Pro odvod přebytečného kouře si vyrobte malý komín podobný ptačí budce. Stačí čtyři cedrové desky ve tvaru obdélníku spojit a nad nimi vytvořit ze dvou desek stříšku tak, aby kouř mohl horními otvory průběžně odcházet. Připravený komín připevněte k jednomu z krovů a cedrovými deskami střechu zakryjte. Delší část střechy ještě podepřete dřevěnými sloupy, aby se pod váhou dřevěných desek neponičila.

Dokončovací práce

Jakmile máte udírnu takto postavenou, sestavte kouřovod do požadované vzdálenosti a na jeho konci vybudujte z pálených cihel kamna, ve kterých budete topit. Nezapomeňte zabudovat přikládací dvířka. Než vám materiál kamen pořádně vyschne, můžete si nad kouřovodem vybudovat plošinu pro ukládání dřeva. Udírnu osaďte cedrovými dveřmi s kvalitním kováním. Dovnitř nezapomeňte zabudovat držáky masa a můžete se pustit do uzení.

Inspirace, jak si doma vyrobit udírnu

Jak nejraději připravujete maso na zahradě vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články