Kvalitu půdy zlepší rybí moučka: Zvýší její úrodnost a dá stopku škůdcům

Každý správný zahradník věnuje na začátku sezóny náležitou péči svým záhonům. Nasypte na jaře na jejich povrch tuto směs a doplňte zásoby potřebných živin.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Než se pustíte do výsadby rostlin, měli byste se obeznámit s aktuálním stavem půdy na záhonech. Pomocí jednoduchých testů můžete zjistit její pH a množství jednotlivých prvků a dalších látek. Vhodnými hnojivy pak můžete její vlastnosti upravovat tak, abyste zajistili svým rostlinám ty nejlepší podmínky k růstu. Posypte záhony touto směsí a připravte je na další výsadbu.

Zlepšete úrodnost půdy

Životní podmínky růstu rostlin se mohou více či méně lišit. Jedno však mají téměř všechny společné. Aby se vysazeným sazenicím dobře dařilo a dorostly do dospělosti, kdy jsou schopné plodit, potřebují úrodnou půdu. Díky pravidelnému doplňování živin jim zajistíte ty nejlepší podmínky pro zdravý a silný vývoj. Odměnou vám bude bohatá a chutná úroda.

Kdy je nejlepší čas hnojení

Ideální doba k obohacení půdy potřebnými živinami a prospěšnými látkami je zpravidla na podzim, jakmile sklidíte poslední úrodu. Nebo brzy ze začátku jara, když roztají i poslední zbytky sněhu. Ještě ve chvíli, kdy je půda zmrzlá, můžete některé hnojící směsi nasypat nebo nalít na její povrch a nechat působit.

Jak se bude půda postupně prohřívat a roztávat, složky hnojiva prosáknou až do spodních vrstev. Ovšem pokud jste žádný z těchto termínů nestihli, pak ještě nic není ztraceno. Vhodné hnojivo můžete aplikovat i teď – ale rozhodně neotálejte. A myslete na to, že vzhledem k jeho nižší účinnosti budete dost možná muset své záhony během sezóny vyživit ještě několikrát (už menšími dávkami).

hnojení půdy v záhonu iZdroj fotografie: Depositphotos

Obohaťte záhon rybí moučkou

Tato směs je unikátním a často podceňovaným přípravkem v péči o zahradu. V rybí moučce je ve velké míře zastoupen fosfor a spolu s ním také vápník, což jsou nezbytné prvky pro vývoj a růst rostlin. Díky nim bude zeleň na vaší zahradě zdravé a silné. Stačí jednoduše tento prášek nasypat na povrch prázdného záhonu a jemně zapracovat.

Toto hnojivo je obzvlášť přínosné pro rajčata, okurky, cibuli, česnek a brambory. K rybí moučce můžete přidat tabákový prach, který svou silnou vůní navíc odradí některé škůdce a vaše záhony před jejich útokem ochrání. Na 4 kg rybí moučky přidejte 1 kg tabákového prachu. Jeho přítomnost také zabraňuje růstu a šíření plevelových rostlin. Na 1 m2 záhonu nasypte 3 až 4 polévkové lžíce připravené sypké směsi.

Vhodná hnojiva na vaši zahradu

Čím hnojíte na jaře záhony na své zahradě vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články