Hlívu ústřičnou kupovat nemusíte, vypěstovat se dá i na balkoně

Nebuďte limitováni jen svou zahradou. Vždyť mnoho plodin můžete vypěstovat i na balkoně nebo parapetu. Takto jednoduše to jde například s hlívou ústřičnou.

Pěstování hub doma: Půjde vám to i v obyčejné plastové lahvi i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Hlíva ústřičná je nejen vynikající surovinou k přípravě lahodných pokrmů. Skvěle také působí na lidské zdraví. Vyzkoušejte tento opravdu jednoduchý trik, díky kterému si můžete doma vypěstovat vlastní úrodu. Pusťte se do práce a proměňte obyčejné PET lahve v pěstební nádoby.

Co budete k výsadbě potřebovat

Hlíva vám snadno poroste i v domácích podmínkách. Nejprve si nachystejte dostatečné množství slámy. Tu vložte do hrnce, zalejte trochou vody a dejte povařit. Mezitím si připravte pěstební nádoby. Budete potřebovat tří až pětilitrové plastové nádoby, do kterých hlívu umístíte. Pomocí vrtáku nebo pájky vytvořte přibližně 10 děr po obvodu celé láhve (záleží na její velikosti). Jednu díru vytvořte i uprostřed jejího víka.

Plnění pěstebních nádob

Povařenou slámu z hrnce opatrně kleštěmi vyjměte a nechte trochu okapat. Ještě teplou slámou naplňte plastovou láhev zhruba do jedné čtvrtiny a přidejte trochu zrnité sadby hlívy (běžně k sehnání v obchodech). Dále naplňte láhev do půlky a opět nasypte trochu sadby. Nyní navršte slámu až po okraj, posypte zrnitou sadbou a uzavřete víkem. Láhev a všechny otvory pomocí rozprašovače důkladně namočte vodou.

jak pěstovat hlívu iZdroj fotografie: Pixabay

Péče o hlívu v nádobách

Takto naplněné láhve umístěte na teplé a slunné místo a pravidelně rozprašovačem zavlažujte. Po pár dnech uvidíte, jak se uvnitř láhví vyvíjí zárodky hlívy, které během následujících týdnů prorostou ven. Pokud chcete zajistit pravidelnou úrodu a jednotlivé houby sklízet postupně, vysaďte hlívy do jednotlivých lahví s týdenním nebo delším časovým rozestupem.

Jak hlívu sklízet

Jakmile jednotlivé trsy dorostou do požadované velikosti, můžete se pustit do sklízení. Ručně stačí houby odlomit nebo opatrně ostrým nožíkem odříznout. Pokud jste hlívu vysázeli postupně, můžete sklízet vždy jen takové množství, které budete zrovna používat. V opačném případě ji skliďte naráz a co nejdříve zpracujte, aby vám špatným skladováním nezplesnivěla nebo neshnila.

Pěstování hlívy ústřičné na špalku

Jaké máte zkušenosti s pěstování hlívy ústřičné vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články