Problém žloutnutí listů se týká nejen začínajících milovníků pokojových rostlin. Jeho vyřešení nemusí být příliš složité.
Chloróza nebo také žloutnutí listů listů je onemocnění, které může postihnout všechny rostliny (tedy nejenom ty pokojové). Příčinou je nedostatek chlorofylu, který může nastat z mnoha důvodů. Rostlina poté chřadne, protože právě chlorofyl je zodpovědný za fotosyntézu potřebnou k výrobě energie, která rostlinu doslova živí. Právě proto obvykle brzy přechází chloróza v nekrózu, tedy přímo v odumírání rostlinných pletiv. A jak tomu předejít?
Příčiny žloutnutí listů u pokojovek
Existuje mnoho důvodů žloutnutí listů, většinou je však jeho příčinou nesprávná péče o rostliny. Obvykle jsou na vině tyto faktory:
- výběr špatného substrátu,
- nadměrná nebo nedostatečná zálivka,
- nevhodné světelné podmínky,
- nedostatek živin a minerálů,
- stáří rostliny,
- teplotní šok
- plísňové choroby.
Pozor na přepravu rostlin domů
Toto pravidlo je důležité zejména u tropických rostlin, které jsou velmi teplomilné. Pokud rostlina při cestě domů prochladne, listy se scvrknou a brzy se na nich objeví žlutě nebo světle hnědé skvrny. K tomuto poškození ovšem může dojít také v důsledku intenzivního větrání místností nebo průvanu. A nelze zapomínat ani na používání příliš studené vody během zálivky.
Špatně zvolený substrát
Problém může znamenat jak špatně zvolené pH půdy, tak i nedostatečný obsah minerálních látek v substrátu. Velmi problematická je u většiny rostlin především příliš kyselá půda, pro kyselomilné druhy je však samozřejmě problémem ta zásaditá. Obvykle je vhodné vybírat substrát s neutrálním pH, tedy v rozmezí od 6 do 7.
Mezi nejčastěji pěstované kyselomilné rostliny patří: begonie, azalka, fuchsie, vřes, kamélie, kávovník, kapradiny nebo čajovník. Mezi kapradiny patří například:
- parožnatka (Platycerium)
- žebrovice hrbatá (Blechnum gibbum)
- pelea (Pellaea rotundifolia)
- ledviník (Nephrolepsis)
- srpovice (Cyrtomium falcatum)
- netík (Adiantum tenerum, Adiantum radianum)
- sleziník hnízdovitý (Asplenium nidus)
Chyby v zalévání rostlin
Žloutnutí listů může způsobit i dlouhodobé sucho nebo naopak přelévání rostlin. Chcete-li zachránit přelitou rostlinu, v první řadě omezte zálivku a nechte substrát vyschnout. Poté zkontrolujte kořeny. Přesušenou rostlinu je pak vhodné namočit celou do kbelíku s odstátou vodou, a to asi na půl hodiny. V souvislosti s přeléváním se často objevují i plísňové choroby.
Proti nim je nutné zakročit s pomocí vhodného fungicidu. Pokud nechcete sahat po chemii, můžete se spolehnout například na cibuli kuchyňskou (Allium cepa), česnek kuchyňský (Allium sativum – též česnek setý) nebo skořici. Skvěle se hodí pravá cejlonská skořice (Cinnamomum verum), ale samozřejmě i mnohem levnější čínská skořice (Cinnamomum cassia) alias kassie.