Jen pamětníci ví o všech 14 netradičních způsobech využití šalvějových listů. Jsou hotovým pokladem domácí lékárničky i kuchyně

Šalvěj je základní bylina v léčitelství i v různých kuchyních po celém světě. Naučte se ji využívat netradičními způsoby.

Zdroj fotografie: iStock

Největší předností šalvěje (Salvia) je její silné aroma a zemitá chuť. Ta je mnohdy tak silná, že se obvykle tato bylinka používá jen v malých množstvích. I tak nám však může prospět v mnoha ohledech. Z účinných látek obsahuje například vitamín K, hořčík, zinek, měď a vitamíny A, C a E. A jak ji co nejlépe využít?

1) Čaj nabitý antioxidanty

Antioxidanty pomáhají posilovat obranyschopnost vašeho těla a neutralizují také škodlivé volné radikály. A šalvěj obsahuje více než 160 různých polyfenolů, jež působí právě jako antioxidanty. Pomoci vám může už pití 1 šálku (240 ml) šalvějového čaje dvakrát denně. Totéž množství také pomáhá regulovat cholesterol v těle.

2) Olej z šalvěje pro ústní dutinu

Bylinky v této látce podporují také zdraví ústní dutiny. Čerstvé listy stačí zalít olejem, nechat 4 týdny odležet a poté používat jako kloktadlo (jedna lžička oleje do sklenice vody). Tento prostředek pomáhá léčit:

  • infekce krku,
  • zubní abscesy,
  • infikované dásně
  • a vředy v ústech.

3) Zmírnění příznaků menopauzy

Šalvěj lze počítat mezi tzv. ženské bylinky. Během menopauzy totiž ženské tělo zažívá přirozený pokles hormonu estrogenu (s čímž se pojí například návaly horka, vaginální suchost a podrážděnost apod.). A sloučeniny v šalvěji mají vlastnosti podobné estrogenu, takže pomáhají mírnit dopady jeho nedostatku.

Zdroj fotografie: Depositphotos

4) Podpora paměti a zdraví mozku

Šalvěj dokáže podpořit váš mozek a paměť hned několika způsoby. Především mírní působení škodlivých volných radikálů. A také (ve správné dávce) brání rozpadu acetylcholinu (ACH), který hraje významnou roli při ukládání nových informací. Opět je doporučeno pití šalvějového čaje, a to především navečer.

5) Hnědá šalvějová omáčka

U této omáčky se máslo pomalu zahřívá až do chvíle, kdy začne mírně hnědnout. Do základu se poté přidají celé lístky šalvěje a česnek, vypne se plamen a počká se několik minut, dokud šalvěj nepředá svou chuť omáčce. Ta se skvěle hodí k těstovinám nebo k masitým pokrmům všeho druhu.

6) Využití šalvěje jako koření

Tuto bylinku mnoho lidí používat v kuchyni neumí. Pamatujte si proto, že jí to bude skvěle fungovat třeba s klobásou, cibulí, sýrem, sladkými bramborami, houbami nebo třeba se sušenými rajčaty. Budete překvapeni, jak i velmi malé množství šalvěje dokáže pozvednout jejich chuť docela jinam.

Zdroj fotografie: Depositphotos

7) Sušená šalvěj provoní byt

Šalvěj sbírejte ráno po oschnutí rosy. Z košíku poté vyhoďte všechny scvrklé, poškozené nebo žloutnoucí listy. Před sušením všechny zbývající části rostliny dobře omyjte a osušte. Poté je nechte uschnout na dobře větraném místě a můžete je použít například jako součást potpourri.

8) Párování šalvěje s ovocem

Lehce pepřovitá a kořenitá chuť šalvěje také může podtrhnout chuť některých druhů ovoce. Zkuste jí trochu přidat do ovocného salátu, kterému dominují jablka, pomeranče, grapefruity nebo jahody. Rozhodně budete příjemně překvapeni tím, jaký šmrnc rázem toto jídlo dostane.

9) Použijte šalvěj do základu jídla

Listy šalvěje mají poměrně výraznou chuť, která by mohla původní chuť jídla zcela přehlušit. Proto se naučte přidávat šalvěj už do samotného základu. Rozhodně ji nepoužívejte až nakonec, jinak by na sebe v ústech strávníků snadno strhla veškerou pozornost, což rozhodně nechcete.

Zdroj fotografie: Depositphotos

10) Použití šalvěje do marinády

Hledáte zajímavý recept pro naložení kuřecího masa? Pak si připravte marinádu z těchto ingrediencí:

  • půl lžičky čerstvé šalvěje,
  • 1 citron nakrájený na tenké plátky
  • a půl šálku (120 ml) olivového oleje.

Kuřecí maso vložte do marinády a přendejte do plastového sáčku. Nechte odležet v lednici až 24 hodin a poté upravte podle chuti.

11) Výroba šalvějového másla

Pro přípravu tohoto receptu nasekejte 3 lžíce šalvěje a vmíchejte ji do změklého másla. To uchovávejte v uzavíratelné dóze nebo nádobě v lednici (vydrží tu až tři měsíce). Hodí se na chleba, brambory nebo k dochucení jakýchkoliv jiných potravin, kterým chcete dodat šalvějovou příchuť.

12) Výroba šalvějového medu

Na jednu sklenici medu použijte jednu vrchovatou lžíci šalvějových lístků. Zamíchejte šalvěj do medu a nechte na slunečném a teplém místě stát asi 5 dní. Poté med opatrně rozehřejte, přeceďte a přelijte do čistých sklenic. Bude mít opravdu jedinečnou chuť, která vás uspokojí v čaji i v moučnících.

Zdroj fotografie: Depositphotos

13) Olej z šalvějových listů na vaření

Vezměte dvě hrsti listů a dobře je podrťte (například vařečkou na dřevěném prkénku). Poté je přendejte do velké zavařovací sklenice a zcela je zalijte olivovým nebo jiným rostlinným olejem. Nechte stát na chladném a tmavém místě po dobu alespoň jednoho týdne, aby se chutě měly čas vyluhovat. Nakonec sceďte a začněte používat při vaření.

14) Šalvěj jako lék na průjem

Díky svým dezinfekčním vlastnostem se čerstvá šalvěj používá i jako tradiční lék na průjem. Stačí požvýkat několik čerstvých lístků šalvěje vždy, když budete mít výše uvedené potíže. Nepříjemné pnutí ve střevech by tak mělo opravdu rychle ustoupit (jen se připravte na nelibou pachuť v ústech).

Jak využíváte šalvěj vy?