5 nejčastějších chyb při domácím pečení chleba. Pekařka poradila, jak mít vždy perfektní kůrku a měkký vnitřek

                   

Domácí pečení chleba je v mnoha domácnostech na běžném pořadu dne. Ne vždy je však výsledek takový, jak bychom si nejspíš představovali. A co si tedy počít v případě, kdy těsto nekyne, nebo se po upečení naopak rozpadá? Přestaňte dělat základní chyby a upečte si stejný chleba, jako bývá k dostání v dobrých pekárnách.

Nedostatečně dlouhá doba kynutí

Neexistuje jednotný vzorec na to, jak dlouho by měla jednotlivá těsta kynout. Vše se totiž liší podle druhu použité mouky a dalších přísad. Všeobecně však platí, že pod tři hodiny by se tento čas dostat neměl. Jinak nikdy nemůže být finální produkt dostatečně vláčný a nadýchaný. Na pečení chleba si zkrátka musíte udělat čas.

iZdroj fotografie: Pixabay

Vždy vezměte v úvahu teplotu

S předchozím bodem souvisí i ten následující. Musíte vždy dávat pozor na to, jak a kde vaše těsto kyne. Jestli něco kynuté věci nesnášejí, pak je to jednoznačně průvan nebo málo vytopená místnost. Pokud to nepůjde jinak, vložte těsto do trouby předehřáté asi na 40 °C. Uvidíte, že výsledek bude perfektní.

Těsto na chleba zapomínáte hníst

Je chybou se domnívat, že jakmile vložíte těsto ke kynutí do mísy, není nutné se o něj už vůbec starat. Zhruba hodinu před dokončením tohoto procesu je nutné těsto zkontrolovat a podívat se, zda mísu vyplňuje rovnoměrně. Pokud tomu tak není, pak ho ještě jednou zpracujte a nechte kynout o něco déle. Vyplatí se to.

iZdroj fotografie: Pixabay

Mouku je třeba vždy zvážit

Zapomeňte na odměřování mouky na šálky. To je velmi nepřesné. Vždy pracujte s klasickou kuchyňskou váhou, která prakticky vyloučí možnost omylu. Výhodu vaření od oka si mohou dovolit jen skuteční profíci, kteří mají napečeny již desítky nebo dokonce stovky bochníků. Do té doby je třeba vše předem vážit.

Dáváte příliš velké množství ingrediencí

Řeč je samozřejmě o těch doplňkových. Pamatujte si, že i do doopravdy velkého chleba by kupříkladu neměla přijít více než malá hrstka bylinek. A které je dobré použít? Vsaďte na klasiku, jako je rozmarýn, tymián, bazalka nebo česnek či cibule. Poslední dvě zmíněné je vhodné předem osmažit nebo opéct.

Daří se vám pečení domácího chleba, nebo jste naše rady uvítali?

Připravte si jednoduchý chléb bez hnětení, špatný postup je téměř vyloučen
Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články