Není bazalka jako bazalka. Která jídla pozvedne k nebeským výšinám a která naopak dokonale zkazí?

Seznamte se s nevšedními vlastnostmi, použitím a vzhledem různých odrůd bazalky. Zjistíte, která jídla pozvedne a která naopak zkazí.

Zdroj fotografie: Unsplash

Pro začátek je nutné si uvědomit, že není bazalka jako bazalka. Použití jednotlivých druhů se od sebe značně liší, protože je nelze zaměňovat co do chuti, ani co do jejich vlastností. Bazalka (Ocimum) se na světě přirozeně vyskytuje v asi 35 druzích a mnoho dalších možností přibylo do naší kuchyně díky křížení a šlechtění. U nás bývá nejznámější bazalka pravá, ovšem stále více se prosazuje třeba thajská bazalka.

Druhy bazalky – jak se liší

Pokud pěstujeme bazalku v truhlíku nebo na zahrádce, pak to obvykle bývá bazalka pravá (Ocimum basilicum). Ta se uplatní především ve středomořské kuchyni. Nemá prakticky žádnou odolnost proti vysokým teplotám, je tedy třeba ji přidat do jídla až v samotném závěru vaření. Pomoci jí můžete blanšírováním. Tedy tím, že ji rychle namočíte do horké vody a vzápětí ponoříte do vody ledové (nejlepší bude mísa naplněná kromě vody i kostkami ledu).

Zdroj fotografie: Depositphotos

Oproti tomu asijským odrůdám bazalek teplo tolik nevadí. Obvykle je u nás k dostání bazalka posvátná (Ocimum sanctum) a thajská bazalka (Ocimum basilicum var. Thyrsiflora). Poznáte je podle chlupatějších listů. Nebývají tak jemné, jako jejich středomořská příbuzná, a i chutě nabídnou o něco výraznější. Krátká tepelná úprava jim nevadí. Občas je k vidění i bazalka americká (Ocimum americanum), což je léčivka a k vaření se příliš nehodí.

Základní použití bazalky v kuchyni

Především je třeba rozlišovat, v jaké formě máme bazalku k dispozici. Jde o bylinku čerstvou, nebo sušenou? Ta čerstvá se hodí především do salátů (perfektně doplní chuť rajčat a tvarohu). Skvěle se uplatní i při přípravě hráškových a fazolových pokrmů, naopak s čočkou si příliš nerozumí. A použít ji můžete i při zpracování bylinkového másla nebo pesta a dalších omáček. Vždy ji však přidávejte po menším množství, aby její chuť nepřevážila.

Zdroj fotografie: Depositphotos

A jak používat sušené listy? Myslete na to, že jsou součástí mnoha směsí koření (včetně například provensálských bylin), takže jim to nejlépe sluší ve směsi s jinými bylinkami. Hodí se zejména do polévek, rybích a zeleninových pokrmů a do nejrůznějších zeleninových omáček, a to zejména těch k masu nebo na těstoviny. A samozřejmě nesmí chybět ani na pizze. Sušená patří do omáčky, čerstvá pak jako přízdoba na hotový pokrm.

Citronová a skořicová bazalka

Dalším zajímavým druhem bazalky je ta citronová. Má úzké a podlouhlé listy, jež se vyznačují lehce citrusovým aromatem. Díky tomu se skvěle hodí k dochucení nejrůznějších rybích pokrmů nebo do asijských jídel. A kam se hodí skořicová bazalka, jejíž listy jsou tužší a mírně vrásčité? Aroma skořice je u ní poměrně výrazné, a proto se někdy přidává do koláčů a dezertů, ale také do čajů nebo jiných horkých nápojů.

Umíte ve své kuchyni používat bazalku, nebo pro vás byly některé aplikace novinkou?

Naučte se připravovat bazalkové pesto jen ze základních surovin. Skvěle se hodí na těstoviny nebo na pizzu