Broušení těchto nástrojů se může zdát jako značná obtíž, zejména pokud nemáte přístup k profesionálnímu brousku. Ale jde to i jinak.
Ať už v kuchyni, v kanceláři nebo na zahradě, tihle oceloví pomocníci hrají nepostradatelnou roli při mnoha různých úkolech, konstatuje web HouseDigest. Pravidelným používáním se však jejich ostří otupí, takže časem ztrácejí na účinnosti. Naostření však zvládnete i doma.
Trik s hliníkovou fólií a zubní pastou
Alobal se může zdát pro broušení oceli příliš měkký, ale ve skutečnosti k tomu bohatě stačí jeho jemná abrazivní struktura. Při stříhání přes tuhle fólii totiž dochází k jejímu mírnému tření o tupé hrany nůžek nebo nože, což pomáhá ostří opět vybrousit do žádoucí podoby.
Ovšem použít je třeba i zubní pastu. Ta totiž obsahuje jemná abraziva (často je to třeba jedlá soda nebo oxid křemičitý, které jsou však stejně účinná i při odstraňování nečistot a leštění kovu. Jinými slovy – abraziva obsažená v zubní pastě pomáhají čepele vyčistit a zanechávají je hladké a lesklé.
Jak nabrousit nůžky pomocí alobalu a zubní pasty
Budete potřebovat alobal, tubu běžné zubní pasty (hodí se jakákoli značka) a samozřejmě tupé nůžky. Alobal několikrát přeložte, aby byl silnější. Nepotřebujete nijak velký list, stačí několikrát přeložený kousek o velikosti 15 cm. Podél řezných hran nůžek poté naneste tenkou vrstvu zubní pasty a začněte stříhat. Jednoduše několikrát přestřihněte přeloženou hliníkovou fólii, a poté nůžky opláchněte a osušte. Budete překvapeni, jak skvěle nyní fungují.
A jak je otestovat? Zkuste přestřihnout kousek papíru nebo látky. Pokud nůžky po těchto materiálech snadno kloužou, pak gratulujeme, jsou opět ostré! Pokud ne, postup opakujte.
Broušení nožů stejnou metodou
Tato metoda se ovšem podle webu FoodRepublic skvěle osvědčuje také u kuchyňských nožů. S ostřím potřeným zubní pastou několikrát prořízněte alobal a při řezání se snažte udržet úhel nože co nejvíce stabilní. Opláchněte, osušte a vyzkoušejte. Postup opakujte tak dlouho, dokud nebudete spokojení. A vyzkoušet můžete i návod na rychlé nabroušení starého struhadla, o kterém Chalupáři-Zahrádkáři také nedávno psali.