Broušení nožů je hračka, stačí je ponořit do solného roztoku

Pokud potřebujete nabrousit své oblíbené kuchyňské pomocníky, ale na pořádnou práci s brouskem nemáte čas, zkuste je ponořit do slané vody.

Nejlepší způsob, jak dobře nabrousit nůž, je použití brousku na nože nebo brusného kamene. V nouzi však postačí i solný roztok. i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Ostrý nůž je základním nástrojem v každé kuchyni, protože umožňuje rychlejší, bezpečnější a příjemnější přípravu pokrmů. Přestože existuje mnoho způsobů, jak nože nabrousit, ne každý s nás má přístup ke specializovaným brouskům a dalším nástrojům. Ovšem s trochou kreativity to můžete zvládnout i v domácích podmínkách.

Solný roztok pro prodloužení ostrosti nožů

Metoda solného roztoku je v současnosti na internetu doslova hitem. Měli byste však vědět, že je spíše udržovací technikou k prodloužení ostrosti nože než primární metodou broušení. Jinými slovy – vaše nože udrží déle ostré, sama je však nenabrousí.

  • Rozpusťte 2 polévkové lžíce soli v 1 litru vody.
  • Vložte nůž do solného roztoku asi na 25 minut.
  • Po ponoření nůž opláchněte čistou vodou.

Více o této zajímavé metodě psali Chalupáři-Zahrádkáři zde. A vyzkoušet můžete i návod na rychlé nabroušení starého struhadla.

Jak nabrousit staré a tupé nůžky bez brousku: Palčivý problém vyřeší jediná lahev piva

Broušení pomocí brusného kamene nebo elektrického brousku

Pokud máte brusný kámen nebo elektrický brousek, je broušení nožů poměrně snadné. V případě brusného kamene stačí dodržet jen tři kroky, jak uvádí web iReceptář.

  • V závislosti na typu kamene navlhčete brusný kámen vodou nebo olejem.
  • Nůž držte pod úhlem 20 stupňů a přejíždějte po kameni od paty ke špičce. Tento postup opakujte na obou stranách čepele.
  • Nakonec nůž vybruste na jemnějším zrnu, abyste vyleštili ostří.

S pomocí elektrického brousku je pak celý proces ještě o něco triviálnější. Jednoduše opatrně protáhněte nůž drážkami podle pokynů v návodu k výrobku a máte hotovo.

Nejlepší způsob, jak dobře nabrousit nůž, je použití brousku na nože nebo brusného kamene. V nouzi však postačí i solný roztok. iZdroj fotografie: Pixabay
Nejlepší způsob, jak dobře nabrousit nůž, je použití brousku na nože nebo brusného kamene. V nouzi však postačí i solný roztok

Alternativní způsoby broušení

Pokud ovšem nemáte tradiční brousky k dispozici (a neumíte to ani s ocílkou jako já), můžete si vybrat i z několika alternativních metod broušení nožů:

  • Keramický hrnek nebo talíř: Použijte hrubý neglazovaný kroužek na dně keramického hrnku nebo talíře. Držte nůž pod úhlem 20 stupňů a jemně přejíždějte ostřím po hrubém povrchu.
  • Dno hrnce: Podobně jako u keramického hrnku můžete k broušení nože použít drsné dno hrnce.
  • Betonové schody: Pokud máte betonové nebo kamenné schody, můžete je podle webu AAzdraví také použít jako improvizovaný nástroj k broušení. Jemně posouvejte ostří nože po drsném povrchu schodů a udržujte stálý úhel – nic víc není třeba.
Vše o broušení nožů, co potřebujete znát

Jaké jsou vaše osvědčené triky pro broušení nožů?

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články