Slupky z česneku rozhodně nejsou odpad, který by patřil do popelnice. Naopak – dají se ještě velmi dobře využít několika způsoby.
Česnek je oblíbenou ingrediencí v kuchyních po celém světě, ceněnou pro svou chuť a zdraví prospěšné účinky. Přestože stroužky česneku často používáme, slupky obvykle bez rozmyslu vyhazujeme. Ovšem málokdo ví, že tento zdánlivě obyčejný odpad v sobě skrývá opravdu velký nevyužitý potenciál, a to jak v kuchyni, tak na zahradě (podle webu Udržitelný život jsou slupky z česneku bohaté na mnohé cenné živiny).
Kompostovací materiál bohatý na živiny
Česnekové slupky jsou cenným doplňkem kompostu. Kompostování je udržitelný a ekologický způsob recyklace organického odpadu a vytváření půdy bohaté na živiny pro vaši zahradu. Přidáním do kompostu přispívají česnekové slupky k procesu rozkladu a obohacují výsledný kompost o důležité minerály.
Zahradní mulč z odpadu
Kromě kompostování můžete česnekové slupky použít jako mulč na zahradě. „Vrstva česnekových slupek rozprostřená na povrchu záhonu pomáhá udržovat vlhkost, regulovat teplotu půdy a potlačit plevel. Navíc se tyto česnekové zbytky časem rozkládají a uvolňují do půdy živiny, které podporují růst rostlin,“ potvrzuje i čtenář Jaroslav K. ze Lhoty pod Libčany.
Odpuzování škůdců? I to umí
Česnek je známý pro své přirozené vlastnosti odpuzující hmyz, které se vztahují i na jeho slupky. Umístění česnekových slupek na zahradě a v jejím okolí může pomoci odradit škůdce, jako jsou mšice, háďátka a slimáci. Můžete si také vytvořit česnekový sprej namočením slupek do vody a výsledný roztok použít jako přírodní odpuzovač hmyzu – s tím mám například velmi dobré zkušenosti já. A podobně univerzálně lze použít i melounové slupky anebo například slupky z cibule, jak jsme na webu Chalupáři-Zahrádkáři také psali.
Použití česnekových slupek v kuchyni
Kromě využití na zahradě lze česnekové slupky dobře využít i v kuchyni. Zde je několik kreativních nápadů:
- Olej s česnekovou přísadou: Uložte si česnekové slupky a použijte je k ochucení olejů na vaření. Jednoduše přidejte slupky do oleje a nechte je několik dní louhovat, aby se tekutina obohatila o jemnou česnekovou esenci. Podle webu Home bydlení obsahují unikátní látku, která prospěje vašemu zdraví, takže by byla rozhodně škoda se o ně připravit.
- Vývary a bujóny: Česnekové slupky mohou dodat hloubku a chuť domácím vývarům a bujónům. Při přípravě těchto tekutých základů pro polévky nebo omáčky jednoduše vhoďte uschované česnekové slupky do hrnce. Stejně to dělám i já, a mnohdy k nim přihodím i ty cibulové. Na výsledku je to opravdu znát.