Správným zmražením si můžete připravit zásobu cibule na dlouhou dobu a využívat ji při vaření, kdykoliv budete potřebovat.
Cibule má v kulinářském umění čestné místo pro svou jedinečnou schopnost zvýrazňovat chutě nejrůznějších slaných pokrmů. Její příprava však často vhání slzy do očí i těm nejzkušenějším kuchařům. Jak tomu zabránit a co si počít s tou, která vám doma zbude třeba po větším nákupu v obchodě? Jednoduše ji zamrazte. Nejdříve se však na mražení podívejme z trochu jiného soudku.
Krájení cibule bez slzení
Krájení cibule je známé tím, že způsobuje slzení očí, což je důsledek chemických reakcí, které při krájení probíhají. Důvtipní domácí kuchaři však zjistili, že když cibuli před krájením vložíte na 20 minut do mrazáku, můžete tomuto slzavému utrpení předejít. Chladná teplota zpomaluje chemickou reakci, což umožňuje příjemnější krájení, aniž by se zhoršila chuť nebo struktura cibule. Podle mých zkušeností vám pomůže už i 10 minut – slzení sice nezmizí zcela, ale dostane se na přijatelnou úroveň.
Příprava cibule na zmrazení
Mrazení cibule není jen o jejím vhození do mrazáku, jak informuje web iReceptář. Existují metody, které zajistí, že si cibule zachová i při tomto netradičním způsobu skladování svou kvalitu. Nejjednodušší je nakrájet cibuli na požadovanou velikost a rozložit ji na plech vyložený pečicím papírem. Tento krok před zmrazením zabrání tomu, aby se kousky v mrazáku slepily k sobě. Jakmile jsou jednotlivě zmrazené, lze je přendat do sáčku a uložit do mrazničky, kde jsou snadno dostupné a připravené k použití.
Jemně nakrájená cibule jako základ
Připravte si velkou dávku tak, že ji nasekáte najemno, buď ručně, nebo pomocí kuchyňského robotu, a smícháte ji s trochou oleje. Touto směsí naplňte formičky na kostky ledu a zmrazte je. Jakmile kostky cibule ztuhnou, přendejte je do sáčku do mrazničky. Tyto kostky jsou ideální pro rychlé přidání do polévek, omáček a různých dalších receptů. Mimochodem – pokud chcete během tohoto procesu minimalizovat slzení, potřete nůž podle návodu Chalupářů-Zahrádkářů čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.
Luxus karamelizované cibule
Karamelizovaná cibule, která se pomalu vaří, aby vynikla její přirozená sladkost, dodává pokrmům hloubku a komplexnost. Příprava velké dávky a její zmrazení ve vaničkách na ledové kostky (stejně jako u jemně nakrájené cibule) vám zajistí, že budete mít tuto gurmánskou ingredienci kdykoli připravenou.
Skladování polospotřebované cibule
Občas se může stát, že vám zbudou půlky cibule. Ty lze při správné konzervaci skladovat v chladničce až 10 dní, jak potvrzuje i web TopRecepty. Pro prodloužení čerstvosti potřete rozříznutý povrch máslem a zabalte jej do alobalu nebo vložte do vzduchotěsné nádoby (to abyste zabránili šíření pachů). Pro ještě delší uchování lze použít i speciální voskované obaly.