Kůra z citrusů vám může skvěle pomoci při pěstování sazenic. Stačí ji jen použít tím správným způsobem.
Citrusová kůra patří ve většině domácnosti k běžnému druhu odpadu. Je však škoda se jí jen tak zbavovat – může být totiž použita i jako velmi účinný a přirozený zdroj živin. Mimo jiné je přímo ideální pro pěstování sazenic. Návod na její použití je velmi jednoduchý.
Jak podpořit vývoj sazenic
Nasbírejte kůru z citrusových plodů, jako jsou pomeranče, citrony, limety, grep nebo mandarinky. Měla by být čerstvá a čistá, bez stop plísní nebo hniloby. Poté ji rozemelte na co nejmenší kousky. Můžete použít mixér nebo třeba mlýnek na maso. Poté jednoduše smíchejte citrusovou kůru s půdou, kterou používáte pro pěstování sazenic. Doporučuje se použít poměr 1:1 (tedy 1 část kůry na 1 část půdy).
Následně směs půdy a citrusové kůry mírně zalijte, abyste se ujistili, že se kůra dobře propojila s půdou. Nakonec tuto zeminu použijte k pěstování sazenic. Tato zemina má totiž mnohem lepší vlastnosti a může sazenicím dodat důležité živiny. Ale pokud máte doma mandarinkovou kůru, měli byste se seznámit s jejími specifiky – pro jistotu.
Na co si dát pozor
Je důležité si uvědomit, že citrusová kůra může zvyšovat pH půdy, takže ji používejte spíše s opatrností. Kůru lze také použít jako přírodní hnojivo a aplikovat ji na horní vrstvu půdy, kde sazenice rostou. Bohužel při tomto způsobu použití trvá déle, než se začnou do zeminy uvolňovat potřebné živiny.
Další tipy pro využití kůry z citrusů
Kůra z citrusů je skvělým zdrojem chuti a může být využita v mnoha receptech v kuchyni. Abyste s kůrou nejedli i spoustu pesticidů a jiných chemikálií, je lepší kupovat ovoce v bio kvalitě, nebo je alespoň dobře umýt. Voda na to nestačí ale dá se sehnat čistič citrusů nebo si jej můžete vyrobit sami. Stačí smíchat 3 díly vody s jedním dílem octa, citrusy do této směsi ponořit a po chvíli důkladně vydrbat.
Do receptů použijte jen barevnou část kůry, ne tu bílou, která je velmi hořká. Můžete ji buď tence oloupat nožem, nebo lépe škrabkou. Pokud chcete strouhanou, plod opatrně ostrouhejte. Tenké proužky kůry nebo nastrouhanou buď použijte čerstvou nebo ji usušte, či vyrobte kandovanou. Níže je několik způsobů jejího využití.
Citrusový cukr nebo sůl
Smíchejte nastrouhanou kůru z citrusů s cukrem či mořskou solí a nechte usušit. Uchovávejte v dobře uzavřené nádobě. Cukr a sůl lépe zachová aroma, než samostatně uložená sušená kůra. Použití je stejné jako u samotné kůry, jen berte v úvahu přídavek cukru nebo soli.
Citrusové koření
Nakrájejte kůru na malé kousky a smíchejte s kořením, jako je koriandr, kardamom nebo skořice. Hodí se do nápojů a asijských jídel. Strouhanou ji lze také přidat do marinády, omáčky nebo na grilované maso spolu s obvyklým kořením. Výborně ochutí třeba ryby. A vyzkoušet můžete třeba i výrobu přírodní svíčky.