Co s úrodou jablek: Domácí jablečný ocet si zamiluje každý zahradník

Jablečný ocet je na přípravu velmi jednoduchý – v zásadě vám stačí jen zralá jablka. Je však třeba dodržet přesný postup.

Domácí jablečný ocet i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Jablečný ocet toho podle mých zkušeností zvládne opravdu hodně. Není to jen všestranný kuchyňský základ, ale také elixír podporující zdraví. Co kdybyste ale mohli zážitek z jablečného octa povýšit tím, že si ho vyrobíte sami doma a ze surovin přímo ze své zahrady? Bude plný mnoha užitečných látek a výjimečně chutný, jak píše web The Guardian.

Jak vyrobit jablečný ocet

Postup je velmi jednoduchý a potřebovat budete jen pár surovin.

  • 6 až 8 zralých sladkých jablek
  • 4 lžíce bílého nebo hnědého cukru

Celý postup začněte důkladným omytím jablek. Po očištění je rozkrojte napůl, odstraňte jádřinec a semínka a nakrájejte je na malé kousky. Jablka nemusíte loupat; ve skutečnosti ponecháním slupky dodáte octu bohatší vůni a chuť, jak potvrzuje i Farmers Almanac. Následovat by mělo vytvoření cukrového sirupu. A s tím nám poradila paní Martina N. z Valašského Meziříčí: „V hrnci smíchejte vodu a cukr v poměru 1:1. Množství cukru můžete upravit podle své chuti. Hrnec postavte na střední teplotu a průběžně míchejte, dokud se cukr ve vodě zcela nerozpustí.“

Zapracování jablek do sirupu

Jakmile je cukrový sirup připraven, přidejte do něj připravené kousky jablek. Směs nechte vařit dalších 5 až 7 minut, dokud jablka nezměknou. Poté vypněte oheň a nechte sirup s jablky několik hodin nebo i dní odstát. Tato doba odpočinku umožní, aby se chutě spojily a prohloubily. Zjistíte, že čím déle počkáte, tím komplexnější chutě získáte. Po uplynutí doby odpočinku opatrně přelijte směs sirupu a jablek do čisté skleněné nádoby.

Pokud se vám na záhadě urodilo velké množství jablek, určitě by byla škoda dávat je na kompost – mohou se proměnit v jablečný ocet iZdroj fotografie: Pixabay
Pokud se vám na záhadě urodilo velké množství jablek, určitě by byla škoda dávat je na kompost – mohou se proměnit v jablečný ocet

Vrchní část zakryjte několika vrstvami sýrového plátna nebo čisté tenké látky a zajistěte ji provázkem nebo gumičkou. To umožní cirkulaci vzduchu a zároveň zabrání přístupu nečistot a hmyzu. Sklenici umístěte na 3 až 4 týdny na tmavé a chladné místo. Během této doby začne tekutina kvasit. Nezapomeňte obsah pravidelně míchat, abyste podpořili proces kvašení.

Sceďte a stáčejte do lahví

Po ukončení kvašení tekutinu přecedíte přes vrstvy sýrového plátna nebo tkaniny, abyste oddělili tekutinu od pevných látek. Pevné látky vyhoďte a tekutinu přelijte do čistých, suchých lahví a pevně je uzavřete uzávěry. Domácí jablečný ocet skladujte na tmavém a chladném místě. Správné skladování zajistí, že si ocet zachová svou chuť a sílu.

Jak ze zbytků jablek vyrobit jablečný ocet iZdroj fotografie: Depositphotos
Jablečný ocet je na přípravu velmi jednoduchý – v zásadě vám stačí jen zralá jablka

Časem se chuť vašeho octa bude dále vyvíjet, prohlubovat se a bude stále výraznější. Podle mých zkušeností vydrží bez problémů řadu týdnů. V létě pak ochrání před škůdci vaše rajčata, což jsme v redakci Chalupáři-Zahrádkáři také otestovali. A pokud tolik octa nepoužijete, můžete vám doporučit i domácí jablečný džem.

Jaké jsou vaše recepty pro zpracování úrody jablek?

Zdroj:
Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články