Pokud vaše jabloň letos bohatě plodila, zkuste si z jablek vyrobit vlastní ocet. Nastartuje trávení a posílí před zimou imunitu.
Jablečný ocet je elixír s mnoha pozitivními účinky na lidské zdraví. Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, podporuje trávení, je bohatý na antioxidanty a díky jeho antibakteriálním a dezinfekčním účinkům se používá i při léčbě akné nebo jiných nedokonalostí pleti. Dá se sice jednoduše kdekoliv zakoupit, pokud však vaše jabloň letos bohatě rodila, můžete si ho snadno vyrobit sami z vlastních jablíček. Výroba jablečného octa totiž není vůbec složitá.
Zpracujte přehršel jablek i se slupkami
Jablečný ocet má jednu velkou výhodu – při jeho výrobě šikovně využijete i slupky (například po pečení štrúdlu nebo jiného dezertu), které by jinak skončily v koši nebo na kompostu. K přípravě octa do třílitrové sklenice budete potřebovat:
- 1 kg jablek i se slupkami
- 200 g medu nebo cukru
- 1,5 l vody
Jablka důkladně umyjte, odstraňte stopky, bubáky a jadřince. Poté ovoce i se slupkou nakrájejte na malé kousky nebo nastrouhejte a přendejte do sklenice. Přidejte 100 gramů medu nebo cukru a vše zalejte převařenou a vychladlou vodou. Obsah opatrně promíchejte a sklenici přikryjte gázou, utěrkou nebo kapesníkem a zajistěte gumičkou, aby se k němu nedostaly otravné octomilky. Nakonec sklenici umístěte na světlé a teplé místo, kam ale nesvítí přímé slunce.
Na jablečný ocet si počkáte několik dní
Takto naložená jablka nechte dva až tři týdny kvasit a alespoň jednou denně je promíchejte dřevěnou vařečkou. To, že proces kvašení již ustal, poznáte podle toho, že jablka klesnou ke dnu. Obsah poté sceďte přes sítko do jiné sklenice, zbytky jablek vyhoďte. Do vzniklé tekutiny přidejte ještě 100 gramů medu (nebo cukru), promíchejte a nechte pracovat další dva až tři týdny. Průběžně ochutnávejte a jakmile jablečný ocet bude odpovídat vašim představám, znovu ho přeceďte a přelejte do uzavíratelných láhví, které skladujte v ledničce.
Jablečný ocet chutná i pomáhá
Hledáte-li pomoc při hubnutí, pak je pro vás jablečný ocet to pravé. Dokáže totiž potlačovat nadměrnou chuť k jídlu, podporuje dobré trávení a odstraňuje z těla toxiny. Kromě toho obsahuje řadu vitamínů a minerálů, jako je vápník, draslík, hořčík a jiné. Dietologové doporučují vypít ráno na lačno nebo před každým jídlem skleničku vlažné vody, ve které jste rozmíchali jednu polévkovou lžíci octa. Vždy je však na místě se před jeho pravidelnou konzumací poradit s ošetřujícím lékařem nebo jiným odborníkem.