Rajčatový protlak je v kuchyni skvělým pomocníkem při přípravě mnoha lahodných pokrmů. Nemusíte jej však neustále kupovat, velmi snadno si jeho zásobu připravíte doma.
Rajčata patří bezesporu mezi jeden z nejoblíbenějších plodů léta. Pokud se vám v tomto roce podařilo vypěstovat opravdu bohatou úrodu, kterou však nestíháte zpracovávat, vyzkoušejte tento velmi jednoduchý recept. Díky němu zužitkujete velké množství těchto šťavnatých plodů a výsledný protlak budete mít připravený po ruce k dalšímu použití.
Co budete k výrobě protlaku potřebovat
Jediné, co budete k výrobě tohoto lahodného rajčatového protlaku potřebovat, jsou čerstvá a zralá rajčata. Z 5 kg ve výsledku získáte přibližně 1,5 kg rajčatového protlaku. Vhodnými pomůckami jsou velký hrnec, ruční tyčový mixér, síto a zavařovací sklenice. Ty je potřeba důkladně vymýt od všech nečistot a před naplněním sterilizovat.
Jak si vyrobit rajčatový protlak
Začněte tím, že všechna rajčata pořádně omyjete pod tekoucí vodou a nakrájíte na menší kousky. Odstraňte všechny stopky i tvrdší části a vložte do velkého hrnce. Ten přesuňte na sporák a na mírném plamenu postupně přiveďte k varu. Poté vařte ještě dalších 30 minut. V průběhu této doby z hladiny odstraňujte veškerou vzniklou pěnu.
Po půl hodině rajčatovou směs sceďte přes sítko do hrnce vraťte pouze rajčatovou dužinu. Tu pomocí tyčového mixéru rozmixujte na hladkou směs. Dejte si opravdu záležet, abyste rozmělnili úplně všechny kousky a výsledný protlak neobsahoval hrudky. Rozmixovaná rajčata dále propasírujte přes velmi jemné síto a vzniklou pastu rozložte ve dvou vrstvách na plátýnko a dejte na jeden den do lednice.
Skladování rajčatového protlaku
Další den směs rajčat z lednice vyjměte a přeneste do zavařovacích sklenic a uzavřete pomocí víček. Ta však příliš neutahujte. Takto naplněné sklenice vložte do studené trouby a spusťte na teplotu 150 °C. 20 minut sterilizujte a po vyjmutí sklenic všechna víčka pořádně dotáhněte. Ideálně k tomu použijte kuchyňskou utěrku, abyste se nespálili.
Jakmile máte hotovo, položte sklenice na dřevěnou desku a nechte zcela vychladnout. Hotové výrobky pak uložte do spíže nebo sklepa a uchovávejte klidně i několik dalších měsíců. Vynikající rajčatový protlak tak budete mít připravený k okamžitému použití. Část pasty je možné také v silikonových formách zamrazit a dále uchovávat v mrazáku. Pokud se vám výroba protlaku nezamlouvá, pak vyzkoušejte jiný z jednoduchých, ale lahodných receptů.