Co s úrodou rajčat: Perfektní volbou je vlastní domácí protlak

Rajčatový protlak je v kuchyni skvělým pomocníkem při přípravě mnoha lahodných pokrmů. Nemusíte jej však neustále kupovat, velmi snadno si jeho zásobu připravíte doma.

Co s úrodou rajčat? Uvařte z nich jednoduše chutný a aromatický protlak i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Rajčata patří bezesporu mezi jeden z nejoblíbenějších plodů léta. Pokud se vám v tomto roce podařilo vypěstovat opravdu bohatou úrodu, kterou však nestíháte zpracovávat, vyzkoušejte tento velmi jednoduchý recept. Díky němu zužitkujete velké množství těchto šťavnatých plodů a výsledný protlak budete mít připravený po ruce k dalšímu použití.

Co budete k výrobě protlaku potřebovat

Jediné, co budete k výrobě tohoto lahodného rajčatového protlaku potřebovat, jsou čerstvá a zralá rajčata. Z 5 kg ve výsledku získáte přibližně 1,5 kg rajčatového protlaku. Vhodnými pomůckami jsou velký hrnec, ruční tyčový mixér, síto a zavařovací sklenice. Ty je potřeba důkladně vymýt od všech nečistot a před naplněním sterilizovat.

Jak si vyrobit rajčatový protlak

Začněte tím, že všechna rajčata pořádně omyjete pod tekoucí vodou a nakrájíte na menší kousky. Odstraňte všechny stopky i tvrdší části a vložte do velkého hrnce. Ten přesuňte na sporák a na mírném plamenu postupně přiveďte k varu. Poté vařte ještě dalších 30 minut. V průběhu této doby z hladiny odstraňujte veškerou vzniklou pěnu.

Domácí rajčatový protlak je velmi jednoduchý a zvládne ho i nezkušená kuchařka iZdroj fotografie: Pixabay
Jak si připravit domácí rajčatový protlak

Po půl hodině rajčatovou směs sceďte přes sítko do hrnce vraťte pouze rajčatovou dužinu. Tu pomocí tyčového mixéru rozmixujte na hladkou směs. Dejte si opravdu záležet, abyste rozmělnili úplně všechny kousky a výsledný protlak neobsahoval hrudky. Rozmixovaná rajčata dále propasírujte přes velmi jemné síto a vzniklou pastu rozložte ve dvou vrstvách na plátýnko a dejte na jeden den do lednice.

Skladování rajčatového protlaku

Další den směs rajčat z lednice vyjměte a přeneste do zavařovacích sklenic a uzavřete pomocí víček. Ta však příliš neutahujte. Takto naplněné sklenice vložte do studené trouby a spusťte na teplotu 150 °C. 20 minut sterilizujte a po vyjmutí sklenic všechna víčka pořádně dotáhněte. Ideálně k tomu použijte kuchyňskou utěrku, abyste se nespálili. 

Jakmile máte hotovo, položte sklenice na dřevěnou desku a nechte zcela vychladnout. Hotové výrobky pak uložte do spíže nebo sklepa a uchovávejte klidně i několik dalších měsíců. Vynikající rajčatový protlak tak budete mít připravený k okamžitému použití. Část pasty je možné také v silikonových formách zamrazit a dále uchovávat v mrazáku. Pokud se vám výroba protlaku nezamlouvá, pak vyzkoušejte jiný z jednoduchých, ale lahodných receptů.

Jak na domácí rajčatový kečup

Jaký je váš postup na přípravu rajčatového protlaku?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články