Je důležité zajistit, aby houbička byla čistá a nepoužitá, aby neovlivnila chuť potravin uložených v lednici. Pokud to zvládnete, získáte skvělého pomocníka.
Ovoce, zelenina a zelenina se často stávají obětí předčasného kažení v důsledku nadměrné vlhkosti panující ve vaší chladničce. Právě zde však přichází na pomoc houbička na nádobí. Díky své praktické absorpční povaze je ideálním nástrojem pro nasáknutí přebytečné vlhkosti, která může vést ke vzniku plísní a hniloby, jak informuje web AAzdraví.
Jak vám pomůže houbička
Umístěním suché a čisté houbičky v blízkosti rychle se kazících potravin můžete výrazně prodloužit jejich trvanlivost. Nezapomeňte ji však každých několik dní vyždímat, abyste zachovali její účinnost. A pokud máte podezření, že se uvnitř ní mohly už začít množit bakterie (přece jen, vlhko jim k tomu silně nahrává), propláchněte ji trochou octa. Já to tak dělám a nemůžu si to vynachválit,. Ale používám rýžový nebo jiný jemný ocet – to aby se jeho vůně po každém otevření dvířek nerozlila po celé kuchyni.
Jak na nepříjemné pachy
Ale co s přetrvávajícími pachy v chladničce, které úporně odmítají zmizet? Houbička na nádobí si podle webu iReceptář poradí i s tímto problémem. Jak na to? Navlhčete houbičku roztokem vytvořeného ze dvou dílů vody a jednoho dílu jedlé sody. Po vymačkání přebytečné tekutiny umístěte svého nového pomocníka na polici v lednici. Jedlá soda zvyšuje schopnost houbičky pohlcovat pachy, takže vaše lednice bude vonět svěže i bez použití silných chemikálií z obchodu.
S dalším trikem nám poradila čtenářka Marta N. z Rožnova pod Radhoštěm. „Chcete-li získat účinnější řešení pro boj se zápachem, zvažte úpravu samotné houbičky. Vyřízněte do ní malý otvor a vložte do něj několik tablet aktivního uhlí. Tablety dřevěného uhlí pravidelně vyměňujte, abyste udrželi svěží prostředí chladničky bez zápachu. Funguje to skvěle – většinou stačí výměna jen jednou za týden a na všechny pachy můžete zapomenout.“ O tomto triku už psali i Chalupáři-Zahrádkáři také, a to zde.
Maximalizace čerstvosti potravin pomocí houby
Abyste co nejlépe využili šikovných vlastnosti houbičky pohlcující vlhkost, je nezbytné ji v chladničce správně umístit. V redakci doporučujeme položení jedné na každou polici a do každé zásuvky. Toto široké rozmístění zajistí, že se přebytečná vlhkost absorbuje ze všech oblastí, a ochrání tak vaše rychle se kazící potraviny před zkázou.
Pravidelnou výměnou houbiček (ideálně jednou týdně) udržíte jejich absorpční schopnost na nejvyšší úrovni, čímž dále prodloužíte čerstvost uskladněných potravin. A pomoci vám může i role obyčejného toaletního papíru.