Hustá švestková povidla na zimu: Chutnají, jako ta, na která jsme byli zvyklí v dětství

Aby domácí povidla chutnala jako ta skutečně poctivá, musíte se zaměřit především na jejich hustotu. Uvařit je není vůbec těžké.

Hustá švestková povidla na zimu: Připomenou vám báječnou chuť dětství i Zdroj fotografie: Dulenac33 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Když léto přechází do zlatavých odstínů podzimu, neznamená to, že sezóna konzervování musí skončit. Ve skutečnosti září předznamenává vrchol sezóny švestek, což je ideální čas pro přípravu lahodné a nostalgické pochoutky – domácích hustých povidel.

Jak na domácí švestková povidla

Chuť sladké a pikantní švestkové zavařeniny v člověku vyvolá krásné vzpomínky na dětství. Aby se však povidla opravdu povedla, musíte si připravit ty správné ingredience:

  • Čerstvé švestky – 1 kg
  • Cukr krystal – 1 šálek
  • Voda – ½ šálku

Švestky nejprve důkladně omyjte, abyste je zbavili veškerých nečistot. Poté je rozkrojte na poloviny a odstraňte pecky. Tento krok je zásadní, protože zabrání tomu, aby měl džem zrnitou strukturu, a zajistí hladkou, lahodnou konzistenci.

Vytvořte správný cukrový sirup

V hrnci smíchejte cukr a vodu. Hrnec postavte na plotnu na střední teplotu a směs přiveďte k varu. Za občasného míchání ji nechte další 2 až 3 minuty vařit. Vznikne tak jednoduchý cukrový sirup, který dodá švestkám sladkost a pomůže je uchovat v perfektním stavu na dlouhou dobu.

Vyluhujte švestky v sirupu

Připravené půlky švestek naaranžujte do hluboké mísy. Švestky zalijte horkým cukrovým sirupem a dbejte na to, aby byly dobře zakryté. Poté je nechte louhovat 3 až 4 hodiny. Během této doby švestky uvolní přirozenou šťávu a naplní sirup svou sladkou a pikantní chutí.

zralé švestky iZdroj fotografie: Pixabay
Povidla představují snad nejlepší sladké zpracování švestek vůbec – aby však byla opravdu poctivá, musí být báječně hustá

Uvařte si domácí povidla

Po uplynutí doby varu přelijte směs švestek a sirupu do velkého hrnce. Hrnec postavte na plotnu a směs přiveďte k varu. Snižte teplotu na mírný var a nechte vařit 10 až 15 minut. Občas zamíchejte, aby se povidla nepřipálila a rovnoměrně se uvařila. To, že jsou hotová, poznáte podle toho, že se kapka na studeném talíři nerozteče a zachová si konzistenci džemu.

Jak uchovat domácí povidla

Ještě horký produkt přelijte do sterilizovaných sklenic. Toho lze dosáhnout zahřátím sklenic a víček ve vroucí vodě nebo v troubě, aby se zajistilo, že budou zbaveny všech bakterií a nečistot. Sklenice naplňte horkými povidly a nahoře nechte trochu místa. Sklenice ihned pečlivě uzavřete sterilními víčky. Vše skladujte na chladném a tmavém místě, například ve spíži nebo ve sklepě.

Aby domácí povidla chutnala jako ta skutečně poctivá, musíte se zaměřit především na jejich hustotu iZdroj fotografie: Pixabay
Aby domácí povidla chutnala jako ta skutečně poctivá, musíte se zaměřit především na jejich hustotu

Správně uzavřená domácí švestková povidla lze skladovat až rok nebo i déle, aniž by jim to jakkoliv ubralo na chuti a kvalitě. Nechce se vám zavařovat? Pak vyzkoušejte třeba rychlý způsob nakládání okurek v igelitovém sáčku.

Jak zpracováváte úrodu švestek vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články