Pokud patříte mezi milovníky masa a nemůžete se dočkat sezóny grilování a opékání masa na ohni, můžete si tuto sezónu plnou chuti prodloužit vlastní udírnou.
Chuti masa připraveného na ohni se téměř nic nevyrovná. Příjemný čas strávený na zahradě při čekání, než bude jídlo hotové, ještě umocňuje požitek z celého pokrmu. Opravdovou pochoutku si můžete dopřát i mimo grilovací sezónu. Svépomocí si můžete vyrobit udírnu, která nejen originálně doplní vaši zahradu, ale také vám pomůže připravit ty nejlahodnější dobrůtky v průběhu celého roku. Tato jednoduchá ale velmi výkonná udírna by neměla chybět na zahradě žádného milovníka masa.
Začněte s výstavbou základny
Prvním krokem při výstavbě udírny je správné položení základů. Vyberte si na své zahradě to pravé místo a pusťte se do práce. Nejprve na zem položte kouřovod, který bude do udírny přivádět kouř z kamen. Kolem kouřovodu poskládejte ztracené bednění, na pevno jednotlivé kousky spojte a pokračujte nahoru. Vrstva ztraceného bednění by měla končit alespoň 1 – 2 řady nad ústím kouřovodu.
Postavte udírnu z cedru
K výstavbě dřevěné části udírny použijte jen to nejlepší dřevo. Ideálně se pro výstavbu této konstrukce hodí cedr, který obsahuje přírodní oleje a je tím ochráněn před vznikem plísní a hnilobou. Dřevěnou část vyrobte 1,5 – 2krát vyšší než základnu ze ztraceného bednění. Nejprve si vyrobte dřevěné rámy po obvodu základny. Každý rám ještě podle potřeby vyztužte, aby byla konstrukce opravdu bytelná a pevná. Přední stranu nechte prázdnou, na ni později nainstalujete dveře do udírny.
Jakmile máte hrubou konstrukci vyrobenou, můžete se pustit do obkládání rámů připravenými cedrovými deskami. Desky nejprve důkladně naměřte, nařežte a následně pomocí hřebíků připevněte na rámy udírny. Z dalších kusů dřeva si vyrobte krovy na střechu. Její část po směru kouřovodu můžete protáhnout, a následně pod ní skladovat nařezané dřevo k zatápění.
Odvod kouře střechou
Pro odvod přebytečného kouře si vyrobte malý komín podobný ptačí budce. Stačí čtyři cedrové desky ve tvaru obdélníku spojit a nad nimi vytvořit ze dvou desek stříšku tak, aby kouř mohl horními otvory průběžně odcházet. Připravený komín připevněte k jednomu z krovů a cedrovými deskami střechu zakryjte. Delší část střechy ještě podepřete dřevěnými sloupy, aby se pod váhou dřevěných desek neponičila.
Dokončovací práce
Jakmile máte udírnu takto postavenou, sestavte kouřovod do požadované vzdálenosti a na jeho konci vybudujte z pálených cihel kamna, ve kterých budete topit. Nezapomeňte zabudovat přikládací dvířka. Než vám materiál kamen pořádně vyschne, můžete si nad kouřovodem vybudovat plošinu pro ukládání dřeva. Udírnu osaďte cedrovými dveřmi s kvalitním kováním. Dovnitř nezapomeňte zabudovat držáky masa a můžete se pustit do uzení.