Jak správně skladovat rajčata: Při ideální teplotě 10 °C vydrží čerstvá po rekordní dobu

Domácí rajčata mají jedinou chybu – nehodí se k dlouhodobému uskladnění. Zjistěte, jak s nimi naložit, abyste jejich trvanlivost protáhli na co nejdelší dobu.

Zavařování rajčat i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nejchutnější rajčata jsou vždy ta z vlastní zahrady. Nejen, že skvěle chutnají, ale jsou doslova vitamínovou bombou. Kromě vitamínů B, C, E a K v nich najdete minerály jako draslík, vápník a hořčík. Navíc jde i o účinný antioxidant. Zrovna v této době dozrávají rajčata jak ve sklenících, tak na volných záhonech. Pokud jich máte přehršel, možná se ptáte, jak je skladovat, aby co nejdéle vydržela čerstvá a nepřišla o svou jedinečnou vůni a chuť. Není to tak těžké, stačí dodržet správnou teplotu.

Jak skladovat rajčata? Rozhodně ne v lednici

Řada lidí dělá při skladování rajčat obrovskou chybu – po sklizení je umístí do lednice. V ní však kvůli nízké teplotě, která zbrzdí proces dozrávání, rajčata přicházejí o svou typickou vůni a chuť. Stane se to samé, co s rajčaty dováženými k nám v zimě, kdy se v teplejších krajích sklidí nezralá a během cesty v kamionech ztratí na vůni a chuti. Jak tedy rajská jablíčka skladovat? Umístěná stonkem dolů v bedýnce nebo košíku na suchém místě s teplotou ideálně kolem 10 °C.

Co dělat, když rajčata nestihla dozrát

Občas se může stát, že rajčata ke konci sezóny nestihnou dozrát, nebo že omylem utrhnete ne úplně zralé rajče. Nic není ztraceno, rajčata proces zrání doženou i utržená, dopřejete-li jim k tomu vhodné podmínky. Někteří pěstitelé nechávají plody „dojít“ na osluněném parapetu, mnohem lepší je však umístit je na tmavé a dostatečně teplé místo (s teplotou 18 – 20 °C) a přikrýt novinami nebo je vložit do papírového sáčku. Budete-li nezralá rajčata skladovat tímto způsobem, dozrají, aniž by zmoučněla nebo přišla o své chuťové vlastnosti.

Zpracování rajčat iZdroj fotografie: Pixabay

Udělejte si zásobu rajčat na zimu

Na rajčatech z vlastní zahrady si nemusíte pochutnávat jen v letních měsících, skladovat a připravovat z nich pokrmy můžete po celý rok. První možností je sušení rajčat, ať už v sušičce, v otevřené a mírně rozpálené troubě nebo jednoduše na slunci. Usušené plody poté skladujte uzavřené v nádobě na suchém místě nebo je naložte do oleje. Přidat můžete česnek nebo sušené bylinky jako bazalka nebo oregano.

Chcete-li vlastní rajčata uplatnit po celý rok v kuchyni, můžete je i zamrazit nebo zavařit. Před zamražením je buď spařte a oloupejte nebo je jen pokrájejte na menší kusy. Stejně jednoduché je i jejich zavařování – napěchujte jimi zavařovací sklenice (větší kusy pokrájejte) co nejvíce to půjde, přidejte lžičku soli a sterilujte asi čtvrt hodiny. Takto zpracovaná rajčata využijete při přípravě omáček, leča nebo rajské polévky.

Návod na přípravu domácího kečupu

Jak skladujete rajčata, aby vydržela co nejdéle?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články