Už naše prababičky věděly, jak uvařit brambory za pár minut: Milionová praktika dokáže zkrátit dobu jejich vaření až o 20 minut

Pokud opravdu nemáte času nazbyt, naučte se, jak uvařit brambory opravdu rychle díky jednoduchým domáckým trikům.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Lilek brambor (Solanum tuberosum), též někdy nazývaný brambor hlíznatý (případně i brambor obecný) z čeledi lilkovité (Solanaceae) patří do kuchyně stejně neodmyslitelně jako třeba cibule. Ovšem pokud spěcháme s přípravou jídla, mohou být největším kamenem úrazu právě přílohy. Ne vždy se totiž vaří tak rychle, jak bychom si nejspíš představovali. Naštěstí v případě brambor existuje několik technik, které se postarají o jejich rychlejší vaření.

Zalijte brambory vroucí vodou

Tento trik je asi nejjednodušší. Pokud opravdu spěcháte, pak nevkládejte brambory do studené vody, ale místo toho je zalijte vodou z rychlovarné konvice. Tento prostý krok může zrychlit vaření várky brambor až o 10 minut (samozřejmě podle jejich velikosti a typu).

Skvělým pomocníkem je máslo

Dalším tipem pro spěchající kuchaře a kuchařky je použití másla. Brambory je třeba nejdřív nakrájet na menší kousky, a pak rychle v hrnci okulit na másle. Následně se zalijí horkou vodou a nechají se vařit. Máslo by mělo na bramborách vytvořit ochrannou vrstvu, která zabrání úniku tepla, a tím urychlí proces vaření. Takto lze urychlit vaření brambor až o 20 minut.

Pomůže i prášek do pečiva

Pokud máte doma rané brambory nebo jednoduše ty, které jste omylem vykopali ještě nezralé, pak si při jejich vaření vezměte k ruce prášek do pečiva. Stačí půl lžíce a urychlíte tím vaření brambor i o polovinu času. A nemusíte se bát – žádnou pachuť takto uvařené hlízy nezískají. U silně nezralých brambor však může být i po změknutí patrná chuť škrobu. Zbavíte se jí jednoduše tím, že třetinu vody určené na vaření brambor nahradíte mlékem.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Brambory vařte rychle jen v nouzi

Jak vidíte, existuje řada šikovných triků, které vám pomohou s rychlejší úpravou brambor. Ovšem pokud to bude jen trochu možné, nepoužívejte je. A proč? Rychlým varem se totiž z brambor vyluhuje řada prospěšných vitamínů a zároveň se ničí.

Nejvýznamnější je tento proces u vitamínu C, kterého brambory obsahují překvapivě hodně. Dále v nich však najdeme i komplex minerálních látek (Mg, P, I, Ni, Ca, K, Fe, Zn, Cu, Mn aj.) a vitamíny B1, B2 a PP.

Chcete si cop nejvíce zjednodušit přípravu smažených hranolků? Potom vyzkoušejte absolutně triviální, a přitom úsporný recept našich maminek a babiček

Jaké triky používáte v kuchyni, když s přípravou jídla nestíháte?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Autor článku

Markéta Kadeřábková

Do magazínu Chalupáři-Zahrádkáři pro Vás přispívám již třetím rokem, specializuji se na pokojové květiny, dekorace a zahradu. Jakékoliv připomínky mi můžete zaslat na [email protected]

Zobrazit další články