I z naložených a zavařených rajčat se může stát kulinářský zázrak – stačí použít vhodný lák. Pokud dodržíte postup, vše se vám jistě povede.
Chuť, struktura a vůně solených rajčat do značné míry závisí na přípravě solného nálevu. Rajčata lze solit buď studeným, nebo horkým solným nálevem, přičemž každá z těchto metod má jiné výhody. Studený nálev bývá časově náročnější, ale výsledkem je intenzivnější chuť a vůně, zatímco horký nálev je rychlejší variantou a přináší o něco méně intenzivní, ale přesto lahodné výsledky.
Solení rajčat za studena
Při zavařování rajčat za studena postupujte podle následujících kroků:
- Zralá rajčata
- Voda
- Sůl
- Cukr
Pro dosažení nejlepších výsledků vyberte zralá a pevná rajčata. Důkladně je opláchněte, abyste odstranili veškeré nečistoty a zbytky. Na studený nálev smíchejte přibližně 2 polévkové lžíce soli a 1 polévkovou lžíci cukru na litr vody. Množství upravte podle velikosti dávky, přičemž zachovejte stejný poměr.
Rajčata ponořte do slaného nálevu tak, aby byla zcela zakryta. Možná bude nutné je zatížit, aby zůstala ponořená. Nádobu uzavřete a skladujte ji při pokojové teplotě po dobu 3 až 5 dnů. Čím déle budou rajčata ve slaném nálevu, tím intenzivnější bude jejich chuť a vůně. Po uplynutí požadované doby naložení rajčata vyjměte a podávejte je jako aromatický doplněk salátů, sendvičů nebo předkrmů.
Solení rajčat za tepla
Pro ty, kteří dávají přednost rychlejší metodě, je výbornou volbou horký nálev. Zde je návod, jak na to:
- Zralá rajčata
- Vroucí voda
- Sůl
- Cukr
Začněte blanšírováním zralých rajčat ve vroucí vodě po dobu asi 30 sekund, aby se uvolnila slupka. Poté je přendejte do mísy s ledovou vodou, aby se rychle ochladila. Po vychladnutí oloupejte slupky, které by měly jít snadno oddělit. Nezapomeňte odstranit také stopky. V samostatném hrnci zahřívejte vodu, sůl a cukr, dokud se zcela nerozpustí. Na litr vody můžete použít přibližně 2 polévkové lžíce soli a 1 polévkovou lžíci cukru, což přizpůsobte velikosti dávky.
Oloupaná rajčata ponořte na několik minut do horkého nálevu, aby nasákla aromatickou směsí. Rajčata nechte ve slaném nálevu vychladnout a poté je přendejte do vzduchotěsných nádob, aby byla zcela zakrytá slaným nálevem. Nakonec podávejte a nespotřebovaná rajčata uchovávejte v lednici asi týden (případně je samozřejmě můžete i zavařit).